15/08/16

Activiteiten tijdens de Maand van de Geschiedenis

Overal om ons heen zijn zichtbare en onzichtbare grenzen. Landsgrenzen worden zichtbaar op de kaart, het vliegveld of borden langs de snelweg. Binnen deze landsgrenzen zijn ook onzichtbare grenzen, spelregels die we met elkaar hebben afgesproken om aan te geven wat wél en niet mag. Spelregels veranderen met de tijd, omdat mensen veranderen. Maar één aspect blijft ongewijzigd. Hoe veranderlijk de aard van de mens ook is, er zijn altijd mensen die gedijen op het illegaal oversteken van grenzen in tijden van oorlog en van vrede. Hoe dat tijdens de eerste Wereldoorlog ging kun je zien in het Openluchtmuseum in een presentatie in boerderij Budel. En ervaren tijdens het smokkelspel.

Mis het niet: 15 oktober exclusieve lezing over Dodendraad
In het kader van de ‘Maand van de Geschiedenis’ bieden we in samenwerking met het coördinatieplatform ‘EersteWereldoorlog.nu’ een exclusieve lezing over de ‘Dodendraad’ door prof. dr. Alex Vanneste in het Openluchtmuseum. Prof. dr. Alex Vanneste uit Vlaanderen geldt als dé kenner bij uitstek van de ‘Dodendraad’. Grijp deze kans aan om alles te weten te komen. Schrijf je hier in voor de lezing. Wees er op tijd bij, want er zijn slechts 30 plekken beschikbaar voor deze unieke lezing!

Kom smokkelen in het Openluchtmuseum
In dit spannende smokkelspel komt jong en oud tot leven in de eeuwige strijd tussen de smokkelaars en de douaniers. Tijdens de eerste Wereldoorlog passeerde heel wat illegale smokkelwaar de Nederlands-Belgische grens. Niet alleen schaarse goederen werden gesmokkeld, maar ook mensen die liever in het neutrale Nederland wilden zijn. In het smokkelspel smokkel je met je hele gezin bloem, petroleum en zeep langs de douane. Je kunt voor weinig geld je smokkelwaar inkopen en als je het ongezien naar een andere smokkellocatie brengt, verdien je er geld mee. Als de douaniers je tegen houden, moet je misschien wel al je smokkelwaar inleveren. En als je ouder dan 12 bent, wordt je misschien zelfs gevangen gezet!

Het smokkelspel wordt gespeeld in de eerste twee weekenden van oktober en dagelijks tussen 15 en 30 oktober.

HALT!
Na zelf een slimme smokkelaar te zijn geweest in het smokkelspel in ons museumpark, draaien we nu de rollen om. Want in het online spel 'Halt!' bewaak jij de grens van het neutrale Nederland en het door Duitsland bezette België ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Jij bepaalt wie er mag oversteken en wie niet. Het lot van veel onschuldige burgers, maar ook van sluwe smokkelaars ligt dus in jouw handen. Houd jij iedereen tevreden? Ontdek jij de vermomde smokkelaars? En help jij een bange vluchteling? Volg hoofd én hart en speel 'Halt!' Speel hier het online spel!

Wat zou jij doen?
In dit groepsspel voor families en vrienden leer je elkaar én de geschiedenis beter kennen. Jullie krijgen lastige beslissingen uit verschillende canonvensters (www.entoen.nu) voorgeschoteld. Waar ligt jouw grens en kies wat jij zou  doen? En je moeder? Of je collega? En hoe goed schat je elkaars keuzes in? Elke dag te spelen in oktober.

Anansiboom
Smokkelen komt overal ter wereld voor. Kom in de Tuinkoepel in het Openluchtmuseum luisteren naar de bijzondere verhalen uit de Afro-Caribische vertelcultuur van de spin Anansi. In oktober gaat de vertelling over het smokkelen van Blue Beads uit China naar de slaven in Suriname.

Bezoekersinformatie

Bestel met €1,- korting online tickets voor het Openluchtmuseum

Openingstijden: t/m 30 oktober 2016, dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur.

Entree: Volw. (13+) - € 16,--, Kind 4 t/m 12 jr € 12,--, museumkaart en kind 0 t/m 3jr.: gratis. T/m 30 oktober geldt een online vroegboekkorting (€ 15,00/11,00 i.p.v. € 16,00/12,00).

Website: http://www.openluchtmuseum.nl/maand-van-de-geschiedenis/

Adres: Nederlands Openluchtmuseum, Hoeferlaan 4, 6816 SG Arnhem

Over de Maand van de Geschiedenis en het Openluchtmuseum
Het Openluchtmuseum is al vijf jaar hoofdorganisator van de Maand van de Geschiedenis, hét grootste historische evenement van Nederland. In oktober 2016 staat het thema Grenzen centraal. We spoelen terug en ontdekken hoe mensen door de eeuwen heen grenzen maken, veranderen, verleggen, bewaken en oversteken. Zo ontdek je gisteren om vandaag te begrijpen.