30/05/16

550 basisschoolkinderen naar grote finale Techniek Toernooi

Maar liefst 550 basisschoolleerlingen uit Nederland en België staan in de grote finale van het Techniek Toernooi op donderdag 2 juni in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. In totaal gingen er dit schooljaar ruim 10.000 leerlingen in de klas aan de slag met de technische opdrachten uit het toernooi.

Het educatieprogramma Techniek Toernooi stimuleert basisscholen op een laagdrempelige manier te starten met techniek in de klas. Scholen grijpen dit programma steeds vaker aan in aanloop naar 2020, wanneer zij wetenschap & technologie structureel in het lesprogramma opgenomen moeten hebben.

Het Techniek Toernooi is een techniekwedstrijd voor leerlingen uit alle groepen van het basisonderwijs in Nederland en België. In teams van vier werken de kinderen aan een technische opdracht.

De acht uitdagingen hebben dit jaar te maken met het begrip ‘tijd’. Zo bouwen de kleuters een zandloper. Kinderen uit groep 3 en 4 laten o.a. een trechterklok zo nauwkeurig mogelijk lopen. De bovenbouw maakt een waterklok of een wekker die precies op tijd afgaat. De beste teams van de deelnemende klassen gingen naar de regiofinales.

De grote finale
Tijdens de grote finale in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem nemen zo’n 550 finalisten het tegen elkaar op. Een hooggeleerde jury in toga beoordeelt de prestaties van deze teams. Klokhuispresentator Bart Meijer presenteert het programma en verzorgt de prijsuitreiking.

Programma op 2 juni
Locatie: Nederlands Openluchtmuseum, Hoeferlaan 4 in Arnhem

10.15 uur Opening grote finale Techniek Toernooi
10.45 uur Start ochtendwedstrijden: leerlingen t/m 9 jaar
12.00 uur Einde jurering onderbouw
12.15 uur Prijsuitreiking onderbouw door Klokhuispresentator Bart Meijer

14.00 uur Start middagwedstrijden: leerlingen t/m 13 jaar
15.15 uur Einde jurering bovenbouw
15.30 uur Prijsuitreiking bovenbouw door Klokhuispresentator Bart Meijer
16.00 uur Einde programma

Technische uitdagingen onderbouw:

Groep 1 en 2: ‘De leeglopende zandlopers’ en ‘De bloeiende bloemen'
Groep 3 en 4: ‘De druipende klok’ en ‘De zanderige belletjes’

Technische uitdagingen bovenbouw:
Groep 5 en 6: ‘De tijdige knikkers’ en ‘De waterklok’
Groep 7 en 8: ‘Verlicht je muizenval’ en ‘De vertraagde wekker’

Cultuurhistorische context
Het Techniek Toernooi wordt dit jaar voor de twaalfde keer georganiseerd en is door de Nederlandse Natuurkundige Vereniging in het leven geroepen om wetenschap en techniek in het onderwijs in te bedden. Bij het wedstrijdgedeelte draait het om de uitdagingen, maar belangrijker is het proces van het ontdekken dat al op school van start gaat en het plezier dat de kinderen daaraan beleven.

Via de lessenserie van het Techniek Toernooi leren leerlingen niet alleen over natuurkundige principes, maar worden ze ook gestimuleerd in taal, rekenen, motorische- en sociale vaardigheden. De samenwerking met het Nederlands Openluchtmuseum plaatst de opdrachten in een cultuurhistorische context. De lesopdrachten zijn namelijk verbonden met de historische presentaties, -ambachten en -gebouwen in het Openluchtmuseum.

Kinderen ervaren zo in de praktijk hoe techniek zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld, verweven is in het dagelijkse leven en hoe technische innovaties de maatschappij verder hebben gebracht.

Einde persbericht
Noot voor de redactie: (niet voor publicatie)
Voor persaanmeldingen of persvragen over het Techniek Toernooi of de technieklessen: Marjon Wolters, persvoorlichter Stichting Techniekpromotie, 06-11 34 38 52 info@prwerk.nl

Voor vragen over het Nederlands Openluchtmuseum: Caroline Berkhof van het Nederlands Openluchtmuseum, 06-53698778 of 026-3576

Achtergrondinformatie over de uitdagingen van het Techniek Toernooi 2016: http://techniektoernooi.nl/uitdagingen
en http://techniektoernooi.nl/

Over Stichting Techniekpromotie
Stichting Techniekpromotie is een landelijk netwerk van universiteiten, hogescholen en MBO-colleges en maakt zich er sterk voor dat ieder kind van 4 tot en met 16 jaar in aanraking komt met wetenschap en technologie. De stichting verbindt onderwijs, bedrijfsleven en overheid en biedt daarnaast doorlopende leerlijnen aan met techniekprogramma’s zoals het Techniek Toernooi, de Jeugd Technologie Olympiade, de FIRST® LEGO® League Junior, de FIRST® LEGO® League en de Eureka!Cup. Zo draagt Stichting Techniekpromotie bij aan een toename van technisch opgeleide medewerkers en aan de Nederlandse kenniseconomie.

Over het Nederlands Openluchtmuseum
In het Nederlands Openluchtmuseum komt de Nederlandse geschiedenis in al haar facetten tot leven. Het museum werd opgericht in 1912 als museum over de cultuur van het dagelijkse leven van gewone mensen. Nu ontvangt het Openluchtmuseum jaarlijks zo’n 550.000 bezoekers en is daarmee het best bezochte museum buiten de Randstad. Momenteel werkt het Openluchtmuseum samen met het Rijksmuseum aan een spectaculaire tentoonstelling over de Canon van Nederland die in de zomer van 2017 wordt geopend. Jong en oud ervaren dan hoe de geschiedenis van ons dagelijks leven is verbonden met de grote gebeurtenissen uit het verleden.
www.openluchtmuseum.nl

Over de Nederlandse Natuurkundige Vereniging
De Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) is de beroepsvereniging van natuurkundigen, in 1921 opgericht door een gezelschap Nederlandse fysici waaronder enkele Nobelprijswinnaars. Omdat de NNV het belangrijk vindt dat kinderen al op jonge leeftijd ervaren hoe leuk natuurwetenschap en techniek kunnen zijn, stond zij in 2005 aan de wieg van het Techniek Toernooi.