31/12/14

548.000 Bezoekers in 2014 voor Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum ontving in 2014 maar liefst 548.000 bezoekers (38.000 meer dan in 2013). Daarmee is het Openluchtmuseum het best bezochte museum buiten Amsterdam.  
Het museum sluit een zeer succesvol jaar af waarin onder meer drie vensters van de Canon van Nederland in het museumpark werden geïntroduceerd. In 2015 starten de voorbereidingen voor de tentoonstelling van de Canon die in april 2017 zal worden geopend.

Willem Bijleveld (directeur) “Sinds mei ben ik directeur van dit prachtige museum over de geschiedenis van het dagelijks leven. In deze dagen van terugblikken kun je er niet omheen hoe sterk ons dagelijks bestaan is verweven met de grote geschiedenis. We zetten in 2014 een eerste belangrijke stap om dat ook in het museum te laten zien. De canonvensters Watersnood van 1953, Gasbel en Kinderarbeid zijn nu verbonden met de geschiedenis van het dagelijks leven in het Nederlands Openluchtmuseum”.

2015 - Werk in uitvoering
In 2015 start het Openluchtmuseum de voorbereidingen voor de tentoonstelling over de Canon van Nederland in het Entreepaviljoen. De tentoonstellingsruimten en de museale attractie HollandRama zijn dit winterseizoen (t/m 11 januari 2015) voor het laatst toegankelijk. Daarna wordt gestart met een ingrijpende verbouwing die ruim baan biedt voor een indrukwekkende expositie die de bezoeker meeneemt op een filmische reis door de tijd. Een reeks gebeurtenissen in het mensenleven, die de Nederlandse geschiedenis weerspiegelt.

Het Openluchtmuseum werkt met het Rijksmuseum aan de visualisatie van de Canon van Nederland in het Arnhemse museum.

Nieuw in 2015
Ook in 2015 legt het Openluchtmuseum nieuwe verbindingen met vensters uit de Canon van Nederland. Bij het boerderijcafé uit Budel is te zien wat de Nederlandse neutraliteit in de 1e Wereldoorlog betekende. Kon ons land zich echt afzijdig houden? De presentatie laat smokkelaars, vluchtelingen en soldaten aan het woord in een Brabants grensdorpje anno 1914-1918.  

De werkkamer van een welgestelde Zaanse koopman verraadt zijn banden met de Surinaamse plantage Merveille. Dat zet de museumbezoeker aan het denken, dankt de koopman zijn rijkdom wellicht aan de slavernij?

In de Zeeuwse Kerk staat de Statenbijbel anno 1637 centraal. Gelovig of niet, de bezoeker ontdekt hoe de Statenbijbel z’n stempel op ons leven heeft gedrukt. Tenslotte speurt hij in de Hindelooper kamer naar koloniale waar, aangevoerd werd door de schepen van de Verenigde Oostindische Compagnie.

Winter t/m 11 januari 2015
De Winter in het Openluchtmuseum duurt nog t/m 11 januari 2015. Het zomerseizoen start op 1 april 2015. In de tussentijd is het museum voor particuliere bezoekers uitsluitend in het weekend toegankelijk als wandelpark.

Als ‘afscheid’ van HollandRama is er van 5 t/m 9 januari dagelijks om 14.00 en 15.00 uur rondleidingen achter de schermen van de herinneringsmachine. Inschrijven is niet nodig.