24/06/14

400 Taalmaatjes te gast in het Openluchtmuseum

Dinsdag 24 juni ontvangt het Nederlands Openluchtmuseum ruim 400 gasten voor de grote slotbijeenkomst van het project Taal in Beweging van VluchtelingenWerk Oost Nederland.

Mensen die de Nederlandse taal nog niet zo goed beheersen, zijn in dit project gekoppeld aan een vrijwillige taalcoach. Deze koppels komen dinsdag samen in het Openluchtmuseum voor een feestelijke afsluiting van het project en een conferentie over taal bij nieuwkomers. In die conferentie worden ook de resultaten van het project besproken.

Overeenkomsten en verschillen
's Ochtends brengen de gasten een bezoek aan het Openluchtmuseum. Daar maken ze kennis met de geschiedenis van het dagelijks leven van Nederlanders. Ze ervaren de verschillen, maar beslist ook de overeenkomsten. Daarnaast ontdekken ze de herkomst van veel Nederlandse spreekwoorden en gezegden.

's Middags wonen taalkoppels een conferentie bij waar de resultaten van het project zullen worden gepresenteerd. Taalcoaches én taalmaatjes vertellen over hun ervaring en Goos de Vries van Quality Communications gaat in op taal en integratie.

Ervaring delen
Taal is het smeermiddel voor álles, van een vriendenkring opbouwen tot een baan vinden. Het project Taal in Beweging heeft als doel om vluchtelingen en nieuwkomers in de samenleving te ondersteunen en te begeleiden in het vergroten van hun Nederlandse taalvaardigheden. Ook worden sociale situaties geoefend. Dankzij dit project wordt het netwerk van het taalmaatje groter en begrijpelijker. VluchtelingenWerk Oost Nederland heeft ruim 200 koppels begeleid in Gelderland en Overijssel.

Dit project is mogelijk gemaakt door het Europees Integratiefonds en het Europees Vluchtelingenfonds.