10/05/16

22 mei | Draaiorgeldag in hetOpenluchtmuseum

Maak kennis met een muzikaal hoofdstuk uit onze geschiedenis  Op zondag 22 mei 2016 is de jaarlijkse draaiorgeldag in het Nederlands Openluchtmuseum. Bijna twintig draaiorgels zijn te gast in het museumpark te Arnhem. Al meer dan een eeuw zorgen draaiorgels voor sfeer en gezelligheid op straat; een echt Nederlandse traditie. Jaarlijks brengt de Kring van Draaiorgelvrienden (KDV) een unieke collectie straat-, dans- en kermisorgels bijeen in het museumpark. Download hier de flyer van de Draaiorgeldag.

Tegenwoordig luisteren we naar muziek, waar en wanneer we willen. Begin 1900 was het de orgelman die muziek naar de mensen bracht. Op straat, op de kermis en in danszalen, nieuwe liedjes werden pas bekend als ze werden gespeeld door het draaiorgel. Op zondag 22 mei 2016 biedt het Openluchtmuseum een unieke kans om kennis te maken met dit muzikale hoofdstuk uit onze geschiedenis. De draaiorgelmannen en - vrouwen vertellen honderduit over hun muzikaal erfgoed.

Springlevend
Bijzonder en zeldzaam is kermisorgel de Dussaux, gebouwd rond 1910 te Lille. Het is een kleiner type kermisorgel met 43 toetsen. Tussen 2002 en 2005 werd het gerestaureerd in Engeland. Straatorgel het Schapekopje is na buitenlandse omzwervingen gelukkig terug in Nederland. Het is gerestaureerd met steun van het Nationaal Fonds Draaiorgelbehoud. Dat het draaiorgel springlevend is bewijst dansorgel de Kleine Kanonnier. Dit72 toets orgel werd in 2015 gebouwd door Th. Heesbeen (Tilburg).

‘Roerende cultuurmonumenten’
In 1954 werd de Kring van Draaiorgelvrienden (KDV) opgericht. De vereniging telt ca. 1500 leden en zet zich in om zoveel mogelijk van de draaiorgel-geschiedenis voor Nederland te behouden. Zo heeft de vereniging ervoor gezorgd dat zeven unieke historische draaiorgels officieel zijn erkend als “roerende cultuurmonumenten” waardoor ze zijn beschermd tegen uitvoer naar het buitenland.

Informatie
Openingstijden: 25 maart t/m 30 oktober, dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur. Entree: € 16,-- (volw.), € 12,-- (4 t/m 12jr.), Houders Museumkaart en kinderen 0 t/m 3jr.: gratis.

Hoeferlaan 4, 6816 SG Arnhem (postbus 649, 6800 AP)
Tel  026 357 61 11 -  info@openluchtmuseum.nl  -  www.openluchtmuseum.nl
Facebook: openluchtmuseum, Twitter: @openluchtmuseum