2012 - Hulde aan het dagelijks leven

Honderd jaar Nederlands Openluchtmuseum

Hulde aan het dagelijks bestaanIn het jubileumjaar 2012 ging onder de titel ‘Hulde aan het dagelijks leven’ de opening van de “Amsterdamse Westerstraat” van start. Daarmee kreeg het verhaal van de stad een prominente plaats in het museum over de cultuur van het dagelijks leven.

Van 30 maart t/m 28 oktober 2012 vierde het Openluchtmuseum zijn eeuwfeest. Het museum werd op 24 april 1912 opgericht te Arnhem en opende in juli 1918 de poorten voor het publiek. In een eeuw is het Nederlands Openluchtmuseum uitgegroeid tot een van best bezochte musea in Nederland, met een relevant verhaal, verbonden met heden, verleden én toekomst.

Amsterdamse Westerstraat, komen en gaan in de Jordaan

Het museum luidde de toekomst in met de “Amsterdamse Westerstraat”; een indrukwekkende nieuwe presentatie over het dagelijks leven in de Jordaan. Twee statige gevels aan de Westerstraat, verbergen een uniek stuk stadshistorie. Drie kleine woningen, in de 18de eeuw gebouwd voor arbeiders die naar de stad trokken. De museale presentatie verbeeldt het verval tot erbarmelijke krotten aan de ‘achterkant’ van de stad en laat zien hoe de allerarmsten er tot het begint van 20ste eeuw een onderkomen vonden. Van de vele sloppen in de Jordaan zijn dit het laatst overgebleven exemplaren. De gemeente Amsterdam schonk dit cultureel erfgoed aan het Openluchtmuseum toen het ter plaatse niet behouden kon blijven. In de (voor)huizen aan de Westerstraat proeven bezoekers de sfeer van een Jordanees café en ze ervaren de bedrijvigheid in het postkantoor. In het ‘Turkenpension’ is te zien hoe gastarbeiders in de jaren zeventig hun intrek namen in een voormalige behangerszaak. Rode draad is het ‘komen en gaan in de Jordaan’. Vanaf 4 april zijn museumbezoekers welkom.

Hulde aan het dagelijks leven

Hulde aan de jubilaris, hulde aan het dagelijks leven van alle Nederlanders. In het feestjaar van het Nederlands Openluchtmuseum worden er allerlei activiteiten georganiseerd en het museum geeft een kijkje achter de schermen. Er zijn rondleidingen door de depots en langs – normaal - verborgen schatten en kinderen bakken feestvlaaitjes. Historische en recente filmbeelden geven inzicht in de museumgeschiedenis en ieder weekend klinkt er livemuziek.

Op een tocht langs historische gebouwen is de roemruchte geschiedenis van het museum voelbaar. Van een fatale brand in 1919, tot de evacués die in de 2de Wereldoorlog het museumpark bewoonden. De dreigende sluiting in 1987 passeert de revue en bezoekers zien hoe het museum inspeelde op ontwikkelingen in de maatschappij.

Tripadvisor beoordeling
Bestel tickets
Kom ook naar het Openluchtmuseum
Koop uw tickets nu eenvoudig en snel online!