• Woonboerderij, Hoogmade (Z.H.) 1
  • Woonboerderij, Hoogmade (Z.H.) 2
  • Woonboerderij, Hoogmade (Z.H.) 3
  • Woonboerderij, Hoogmade (Z.H.) 4

Activiteiten die op deze locatie plaats vinden

Smokkelspel
Smokkelspel
  • Personen: onbeperkt
  • Leeftijd: van 6 t/m 100 jaar
Meer over Smokkelspel

Woonboerderij, Hoogmade (Z.H.)

Je ziet en hoort hoe de laatste bewoners leefden anno 2002. Niet in interieurs die door 'TV-Woonmagazine' tot in de puntjes zijn gestyled, maar te midden van de originele inrichting. Ook vormt de boerderij het startpunt voor het schoolproject 'Boerderij zonder boer', over de veranderende functie van het platteland.

De boerderij is gebouwd rond 1600 maar werd in vierhonderd jaar talloze malen verbouwd, vernieuwd en uitgebreid. De boerin maakte zelf kaas en daarom werd eind 18e eeuw een zomerhuis aangebouwd. Hier woonde de familie in de zomer, zo­dat de boerderij gebruikt kon worden voor de kaasproductie.

Toen in 1974 een ruilverkavelingsplan niet doorging  - de snelweg A4 doorsneed het land van de laatste boer - besloot hij zijn bedrijf te beëindigen. De gebouwen werden verkocht en verbouwd tot woonboerderij(en). Het prachtige voor­huis en de monumentale gevel van de boerderij zijn grotendeels in originele staat. Uitein­delijk werd het pand in 2002 verplaatst naar het museum omdat het tracé van de hogesnelheidslijn dwars door de boerderij was gepland.

Technische informatie
Krukhuisboerderij met zomerhuis. De boerderij is in stukken uiteengezaagd en in het museum als een enorm bouwpakket weer in elkaar gezet. Hierdoor zijn zoveel mogelijk authentieke details -  inclusief bouwfouten - bewaard gebleven.

Detail informatie

Plaats:Hoogmade, Gemeente Jacobswoude (ZH) Bouwperiode:omstreeks 1600 Verplaatsing:2004 Interieur:2000 Museumlocatie:Plattegrond (12)