• Windhoutzaagmolen, Numansdorp (Z.H.) 1
  • Windhoutzaagmolen, Numansdorp (Z.H.) 2
  • Windhoutzaagmolen, Numansdorp (Z.H.) 3
  • Windhoutzaagmolen, Numansdorp (Z.H.) 4

Windhoutzaagmolen, Numansdorp (Z.H.)

In 1630, zo'n 50 jaar voordat deze molen gebouwd werd, waren er al 130 kleine windmolens in gebruik in de Zaanstreek. De houtzagerij was één van de industrieën die hier ontstonden. Het hout werd onder andere gebruikt voor de scheepsbouw en de bouw van huizen. De boomstammen om te zagen kwamen over het water vanuit Duitsland, Noorwegen en de landen rond de Oostzee. Ze werden aan elkaar gebonden tot een vlot van soms wel 15.000 m2 groot. De vlotten werden bestuurd door vele mannen, die er ook op overnachtten. De dagen van de molenaar waren lang. Als er wind was, waren werkdagen van 16 uur heel normaal. Alleen ’s zomers werd er wat minder gezaagd, omdat het dan minder hard waaide. De molenaar had dan tijd voor onderhoudswerkzaamheden.

In 1854 is de molen verplaatst van Dubbeldam (nu onderdeel van Dordrecht) naar Numansdorp. In 1928 is de molen verplaatst naar het Openluchtmuseum.

Molentype
Paltrokmolen, onderkruier. Er zijn drie zaagramen, waarmee op een dag zo’n 80 balken van 5 à 6 meter lang tot planken konden worden gezaagd.

Detail informatie

Plaats:Numansdorp, Gemeente Cromstrijen (ZH) Bouwperiode:omstreeks 1680 Verplaatsing:1928 Museumlocatie:Plattegrond (13)