• Wasserij/blekerij, Overveen (N.H.) 1
  • Wasserij/blekerij, Overveen (N.H.) 2
  • Wasserij/blekerij, Overveen (N.H.) 3
  • Wasserij/blekerij, Overveen (N.H.) 4
  • Wasserij/blekerij, Overveen (N.H.) 5
  • Wasserij/blekerij, Overveen (N.H.) 6

Activiteiten die op deze locatie plaats vinden

De was op de bleek
De was op de bleek
  • Personen: Hulpjes gezocht voor het schrobben en stampen
  • Leeftijd: Alle leeftijden
Meer over De was op de bleek

Wasserij/blekerij, Overveen (N.H.)

Een heel verschil met jouw wasmachine! In deze wasserij zie je stap voor stap hoe het wassen en bleken vroeger in zijn werk ging. Kinderen kunnen helpen om de was op het veld ‘te bleek’ te leggen.   
 
Dit gebouw is rond 1600 opgericht als garenblekerij door Vlaamse immigranten. De kennis en technieken die de Vlamingen meebrachten versterkten de internationale faam van Haarlem in de linnenhandel. Van 1813 tot 1932 was het bedrijf in handen van de familie Gehrels. Oltman Gehrels (1759–1829) was afkomstig uit het hertogdom Oldenburg, Duitsland. In 1856 vormde zijn zoon Johannes Christiaan de garenblekerij om tot kledingwasserij door plaatsing van een molenwerk en stampkuipen. De wasserij bleef tot 1937 in werking en was de laatste in Nederland op paardenkracht.

Stap voor stap wordt in dit gebouw getoond hoe hier rond 1900 de was werd gedaan. Gegoede burgers lieten hun was eens per kwartaal of half jaar ophalen door wasserijen buiten de stad. De wasserij bracht de was naar keuze van de klant droog, nat of kastklaar terug. In de wasserij is het hele proces stap voor stap te zien. De was werd eerst gesorteerd, een vies en onhygiënisch werkje. Daarna werd het gewassen in stampkuipen. Een paard in de rosmolen dreef de stampers aan. Vervolgens ging de was op grote kruiwagens naar de bleekvelden om in de zon te bleken. De spoelsters spoelden daarna de was nog eens schoon in ijskoud water. Tenslotte werd de was gedroogd, gemangeld, gestreken en gevouwen.

Technische gegevens
Woon- en bedrijfsgedeelte van een wasserij, werkend op paardenkracht. 

Detail informatie

Plaats:Overveen, gemeente Bloemendaal (NH) Bouwperiode:1702 Verplaatsing:1938 Interieur:omstreeks 1900 Museumlocatie:Plattegrond (39)

Geadopteerd door: De presentatie in de wasserij is mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van het Nederlands Openluchtmuseum