• Vakantiehuisje, Markelo (Ov.) 1
  • Vakantiehuisje, Markelo (Ov.) 2
  • Vakantiehuisje, Markelo (Ov.) 3

Rietveld Vakantiehuisje, Markelo (Ov.)

Dit vakantiehuisje werd in 1951 werd ontworpen door Gerrit Rietveld. Hij bouwde negen huisjes in opdracht van de ‘Superphosphaatfabriek Albatros’ in Pernis en De Vries Robbé uit Gorinchem. Zij gunden hun personeel een gezonde vakantie op de Overijsselse familiecamping Hessenheem in Markelo.

Het huisje is een échte Rietveld. De vindingrijkheid die hij aan de dag legde in de huizen voor rijke mensen, zie je ook terug in deze huisjes voor arbeiders. Het huisje is bijzonder slim ontworpen en maakt gebruik van iedere vierkante centimeter. Daardoor biedt het op slechts 33 vierkante meter ruimte aan een gezin met wel 6 kinderen! Die moesten dan wel genoegen nemen met een sobere inrichting; de bedden zijn slechts 70 cm breed en 1.80 m lang en de tegenwoordig onmisbare douche ontbreekt. Rietveld ontwierp ook al het meubilair waaronder een variant op de beroemde “kratstoelen” uit 1934.

Daarnaast vertelt het vakantiehuisje het verhaal de veranderende verhouding tussen werkgevers en werknemers. Bedrijven zagen het als hun taak om arbeiders een gezonde vakantie in de schone lucht aan te bieden. Voor de werknemers was het een buitenkansje.

Detail informatie

Plaats:Markelo Bouwperiode:1951 Verplaatsing:2007 Interieur:1960 Museumlocatie:Plattegrond (91)