• Stoomzuivelfabriek Freia, Veenwouden (Fr.) 1
  • Stoomzuivelfabriek Freia, Veenwouden (Fr.) 2

Activiteiten die op deze locatie plaats vinden

Freia | Draaiende stoommachine
Freia | Draaiende stoommachine
  • Personen: n.v.t.
  • Leeftijd: Alle leeftijden
Meer over Freia | Draaiende stoommachine

Stoomzuivelfabriek Freia, Veenwouden (Fr.)

Een werkende stoommachine! De fabriek werkt op stoomkracht en laat het proces zien van boter en kaas maken rond 1908. Binnen kun je enkele soorten kaas kopen.   

Stoomzuivelfabriek ‘Freia’ werd in 1879 opgericht als eerste particuliere Friese kaas- en roomboterfabriek. Vooral voor de Friese boerinnen was dit een hele verandering. Zij zagen hun voornaamste taak en bron van inkomsten, het maken van kaas en boter op hun boerderij, langzamerhand verdwijnen. 
Tot 1919 werd het fabrieksgebouw voortdurend uitgebreid, daarna bleef de situatie onveranderd. Om de macht van de particuliere eigenaren te beperken, gingen boeren over tot het oprichten van coöperatieve zuivelfabrieken. Toen Freia in 1969 werd opgeheven, was het de laatste particuliere fabriek.

Per juni 2014 vind je op de zolder van Freia belevingstentoonstelling Kinderarbeid, niet in mijn tijd. Kinderen worden aan het werk gezet in grote industriële ketels, en ontdekken - opgejaagd door hun ouders die ze van werk voorzien - dat kinderarbeid nog niet overal verleden tijd is. Het Kinderwetje van Van Houten (1874) verbood arbeid van kinderen tot 12 jaar in Nederland, maar voor 168 miljoen kinderen elders op de wereld is het nog steeds de dagelijkse realiteit.
Met deze activiteit krijgt het canonvenster 'verzet tegen kinderarbeid' een plaats in het Nederlands Openluchtmuseum.

Detail informatie

Plaats:Veenwouden, Gemeente Dantumadeel (Fr) Bouwperiode:1879 Verplaatsing:1992 Interieur:omstreeks 1908 Museumlocatie:Plattegrond (52)