• Schuur, Terstraten (L.) 1
  • Schuur, Terstraten (L.) 2

Activiteiten die op deze locatie plaats vinden

Stroop koken
Stroop koken
  • Personen: n.v.t.
  • Leeftijd: alle leeftijden
Meer over Stroop koken

Seizoenswerk

De productie van stroop vond altijd plaats in de oogstperiode van de appels en peren; dus in herfst en in de winter. Het stoken vormde voor veel boeren een goede invulling van de stille periode op het landbouwbedrijf.

Serge Langeweg deed in Limburg veel onderzoek naar het stroopstoken in Limburg en ontdekte dat er al de 18de eeuw loonstokerijen bestonden met grote persen en ketels voor ongeveer 500 kilo fruit. Boeren besteedden het stoken aan deze loonstokers uit. Ze brachten hun fruit en een grote inmaakpot die de loonstoker vulde met 30 tot 35 liter stroop, puur voor huishoudelijk gebruik.

Bij de loonstokerijen waren de werkzaamheden binnen het gezin verdeeld. Vrouw en kinderen verzamelden het valfruit en vulden de ketels. Het stoken van de stroop zelf was uitsluitend mannenwerk omdat het draaien aan de persen en het bedienen van de grote ketels veel spierkracht kostte.

De agrarische crisis aan het einde van de 19de eeuw leidde tot professionalisering van de stroopbereiding. Sommige loonstokers namen stoommachines in hun bedrijf op en bouwden de eerste stroopfabrieken. Maar Jean Canisius in Schinnen vertelde in 2006 dat ook in fabrieken de stroopproductie nog tot ver in de twintigste eeuw seizoenswerk bleef. Meestal vormden fruithandel en fruitconserven de hoofdmoot van de activiteiten door het jaar heen. Nu produceert Canisius zo’n 3 miljoen kilo stroop per jaar.

Detail informatie

Plaats:Terstraten, Gemeente Nuth (L) Bouwperiode:omstreeks 1800 Verplaatsing:1952 Museumlocatie:Plattegrond (82)