• Schuur, Terstraten (L.) 1
  • Schuur, Terstraten (L.) 2

Activiteiten die op deze locatie plaats vinden

Stroop koken
Stroop koken
  • Personen: n.v.t.
  • Leeftijd: alle leeftijden
Meer over Stroop koken

Oude techniek

Het verwerken van fruit tot stroop is een oude techniek die al enkele eeuwen lang wordt beoefend in de fruitstreken, met name in Duitsland (linker Rijnoever), België en in ons eigen Limburg. Het kwam ook voor in Brabant en in de Betuwe. De techniek was al in de middeleeuwen bekend en is mogelijkerwijs vanuit het Rijngebied naar Nederland verspreid.

Veel boerderijen met geschikte grond hadden direct achter de hoeve een ‘hoeswei’ met fruitbomen. En de manieren om fruit te conserveren waren erg beperkt. Men droogde het in de bakoven nadat het brood eruit was gehaald of ook wel in bijzondere drooghuisjes. Het gedroogde fruit – in het Limburgs ‘äöf’ – was een geliefde vulling van Limburgse vlaai en daarnaast ook een exportproduct. In de 19de eeuw werd van zure appels in grote open kruiken azijn gemaakt en van zoete appels cider. Meer algemeen dan azijn- en ciderbereiding was het stoken van stroop. Dit product was erg geliefd omdat suiker ontbrak en doordat andere levensmiddelen zoals kaas en vlees tamelijk kostbaar waren. Bovendien waren de investeringen in de gereedschappen gering: bij elke boerderij stond een (bouwvallig) schuurtje dat als sjroepes kon dienen. En bij elke boerderij was wel een koperen ketel en ander stook- en kookgerei te vinden. Het enige exclusieve stuk gereedschap vormde een houten fruitpers van bescheiden formaat. Verder was voor het stoken geen speciale deskundigheid vereist: net als bij koken en jam maken moet je een beetje opletten en gewoon maar uitproberen.

Detail informatie

Plaats:Terstraten, Gemeente Nuth (L) Bouwperiode:omstreeks 1800 Verplaatsing:1952 Museumlocatie:Plattegrond (82)