• Rosoliemolen, Zieuwent (Gld.) 1
  • Rosoliemolen, Zieuwent (Gld.) 2
  • Rosoliemolen, Zieuwent (Gld.) 3
  • Rosoliemolen, Zieuwent (Gld.) 4

Rosoliemolen, Zieuwent (Gld.)

De rosoliemolen is sinds 2004 weer in werking! Oliemolenaars demonstreren hoe olie wordt geslagen uit lijnzaad. Een "virtueel paard" geeft je een indruk hoe de molen werd aangedreven door paardenkracht.

De eerste oliemolenaar, Teunis Krabbenborg, kocht deze boerderij in een openbare verkoping in 1830. Hij verbouwde hem tot een rosoliemolen. Dit werd zijn voornaamste bron van inkomsten. Daarnaast had hij een landbouwbedrijfje voor eigen gebruik. Boeren uit de omgeving brachten hun koolzaad of lijnzaad bij de molenaar. Hij perste tegen vergoeding olie uit de zaden. De olie gebruikte men voor verlichting en om in te bakken. Het restproduct werd in de vorm van raapkoeken als veevoer gebruikt. De meeste boeren namen hun eigen oliekruiken mee. Soms stonden er meer dan driehonderd kannen zonder herkenningsteken, maar de molenaar kon ze allemaal uit elkaar houden. 

Boerderijtype 
Vakwerkschuur die dienst deed als stalling en wagenberging, later verbouwd tot rosoliemolen met aparte woonruimte.

Detail informatie

Plaats:Zieuwent, gemeente Lichtenvoorde (Gld) Bouwperiode:18e eeuw Verplaatsing:1932 Interieur:19e eeuw Museumlocatie:Plattegrond (3)