• Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 1
  • Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 2
  • Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 3
  • Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 4
  • Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 5
  • Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 6

Wat is het verhaal van dit huis?

De bezoekers van het café op ‘Sandoel’ gaan op zaterdagavond 31 januari 1953 vroeger naar huis dan de bedoeling was. Ze zijn gealarmeerd omdat het water na de vloed véél hoger blijft dan normaal. Op weg naar huis waarschuwen ze de buurtbewoners, waaronder die van Sandoel 15 en 17.

De overburen, aan de lage kant van Sandoel, zoeken een goed heenkomen bij de buren van Sandoel 17. Als het water stijgt gaat iedereen naar zolder. Door de waterstroom tussen de huizen wordt de buitenmuur van Sandoel 17 ondermijnd. Midden in de nacht bezwijkt de muur. Via een ladder en met touw om hun middel brengen de bewoners en hun overburen zich in veiligheid bij de buren. De volgende ochtend wordt iedereen met een amfibievoertuig naar een droge plaats gebracht. De foto die op dat moment is gemaakt, gaat de hele wereld over.

De kleine Truus Luijbregts woont op het moment van de Ramp in het huis. Ze wordt geëvacueerd en woont daarna ruim een jaar in een noodwoning. In juni 1954 verhuist zij met vader, moeder en broertje naar deze Noorse woning, die op de plaats van het oude huis gebouwd is. Onze presentatie is voor een belangrijk deel op de herinneringen van Truus gebaseerd.

Detail informatie

Plaats:Raamsdonksveer Verplaatsing:2013 Interieur:1954 Museumlocatie:Plattegrond (72)