• Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 1
  • Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 2
  • Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 3
  • Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 4
  • Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 5
  • Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 6

Hulpverlening

Op 1 februari, direct na de nachtelijke stormvloed, starten onmiddellijk hulpacties. Reddingswerkers gaan naar het rampgebied. Buiten het rampgebied en ook in het buitenland worden inzamelingsacties voor geld en goederen georganiseerd.

Al na enkele dagen is er zoveel kleding ontvangen dat Het Rode Kruis oproept om met inzamelen te stoppen. Andere zaken blijven binnenstromen.

Medewerkers van het Rode Kruis verdelen de meeste hulpgoederen. Zij leveren direct noodhulp zoals voedsel, dekens, kleding en medische zorg. Voor de langere termijn krijgen de slachtoffers huisraad, textielpakketten, gereedschappen, landbouwmachines en zo nodig een huis.

In deze presentatie laten we enkele hulpgoederen zien: een hamer en haarspit, een thermosfles, een heggenschaar, dekens, een theedoek, een pollepel, een petroleumstel, een koffiepot en… dit huis!

Geschenkwoningen
Van alle buitenlandse hulp komt meer dan een derde uit Scandinavië. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn de ruim 600 prefabhuizen: ‘geschenkwoningen’. De meeste geschenkwoningen zijn bedoeld voor permanente bewoning. Oók enkele andere landen geven huizen.

Dit huis is één van de 326 huizen die Noorwegen cadeau doet. Ze zijn bedoeld voor mensen die hun huis kwijt zijn. Direct na de Tweede Wereldoorlog worden in Noorwegen veel huizen gemaakt voor het noorden van het land. 90% van alle huizen is daar door oorlogsgeweld verwoest. Uit een huizencatalogus, “Schetsboek Wederopbouw”, kan men één van de 26 typen prefabhuizen kiezen. Door standaardisatie worden ze snel geproduceerd.

Op 5 februari 1953 meldt Noorwegen dat het drie huizen zal sturen, op 11 februari zijn het er al 100. Op 23 maart 1953 zijn de eerste (van uiteindelijk 326) Noorse huizen onderweg naar Nederland.

Huistype 216
Een Noorse architect komt op 12 februari 1953 naar Nederland om te bepalen welk huis hier bruikbaar is. Met de Nederlandse autoriteiten kiest hij voor huistype 216, een huis zoals dit. Het is de meest gebouwde geschenkwoning in ons land. In Noorwegen staan ze ook nog steeds. Toch zijn de Noorse en de Nederlandse huizen niet hetzelfde.

Omdat de ‘ Noorse woonzeden’ anders zijn dan de Nederlandse wordt het ontwerp aangepast. De sauna verdwijnt en douche en wc komen achter de voordeur en niet in de kelder. De indeling beneden verandert en het ingangsportaal verschuift.

Toch blijft het een Noors huis: met isolatie van vloeren en zolder, dubbele ramen met Noors hang- en sluitwerk en alles van hout. De douche en de mooie vaste trap onderscheiden dit huis van andere huizen voor gewone mensen in Raamsdonksveer.

Dit huis is grotendeels gebouwd van grenen balken van ca. 19 cm. hoog en 5,5 cm. breed. De balken zijn tot wanden op elkaar gestapeld en grijpen in elkaar met een dubbele messing en groef.Op de hoeken zijn de balken simpel maar doeltreffend met elkaar verbonden door hoekijzers die zichzelf vastklemmen in een schuine snede in het hout. Op de overloop naast de trap kun je dit zien. 

Het Nederlandse Rode Kruis organiseert de komst van de meeste geschenkwoningen. In elk Noors huis hangt in de trapopgang een landschapsfoto met een tekstplaatje. Het laat zien dat het huis een geschenk is van het Noorse volk via het Noorse Rode Kruis. Het gezin Luijbregts woont vanaf 23 juni 1954 31 jaar met veel plezier in dit huis. 

 

Detail informatie

Plaats:Raamsdonksveer Verplaatsing:2013 Interieur:1954 Museumlocatie:Plattegrond (72)