• Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 1
  • Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 2
  • Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 3
  • Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 4
  • Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 5
  • Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 6

Watersnoodwoning Raamsdonksveer

Watersnoodramp van 1953
Deze watersnoodwoning stond op een historische plek in Raamsdonksveer, de eerste plaats waar bewoners door amfibievoertuigen (de DUKW’s) geëvacueerd werden. Het herinnert ons aan één van de grootste rampen uit de Nederlandse geschiedenis.

Presentatie Nederlandse geschiedenis
In 2010 is de watersnoodwoning gedemonteerd en opgeslagen in Arnhem. Helaas verdwijnen steeds meer van deze woningen. Er is bijna geen enkele woning meer in originele staat. Het verhaal van de watersnood is onderdeel van de canon van de Nederlandse geschiedenis. Het Openluchtmuseum voegt graag een originele geschenkwoning aan zijn collectie toe om dit verhaal te kunnen vertellen.

Vanaf april 2014 zien bezoekers in de Noorse woning uit Raamsdonksveer een beeldende presentatie over één van de belangrijkste thema’s die Nederland raken: Leven met water, in voor en tegenspoed. Het thema wordt in vier lagen belicht: ‘De trauma’s van een (watersnood)ramp’, ‘hulp en solidariteit’. ‘de noodwoning en haar bewoners’ en ‘Van wassend water tot watermanagement’.

De Noorse Watersnoodwoning uit Raamsdonksveer wordt het symbool voor het canonvenster op de Watersnood, waarmee de verschillende aspecten van deze geschiedenis, inclusief de noodhulp, een plek krijgen in het Openluchtmuseum.

Feiten & getallen 

Start herbouw
2013

Comité van Aanbeveling
Commissaris van de Koning in Gelderland De heer C.G.A. Cornielje,
Commissaris van de Koning in Zuid-Holland De heer J. Franssen,
Commissaris van de Koning in Noord-Brabant De heer Prof.dr. W.B.H.J. van de Donk,
Commissaris van de Koning in Zeeland De heer H. Polman,
Burgemeester gemeente Geertruidenberg Mevrouw Drs. W. van Hees.

Totaalbedrag herbouw
€ 750.000

Financiering herbouw watersnoodwoning
Voor de financiering van de herbouw is het museum op zoek naar sponsors en donateurs. Wil je dit project ondersteunen? Voor meer informatie kun je contact opnemen met de afdeling Sponsoring, 026-3576189 of sponsoring@openluchtmuseum.nl.

Volg ons op Facebook
Wij houden je via onze Facebookpagina op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Op de tab Noodhulp aan Nederland vind je de komende tijd steeds nieuwe informatie over de gevolgen na de ramp en hoe de herbouw van de 'Noorse Watersnoodwoning' vordert.

Detail informatie

Plaats:Raamsdonksveer Verplaatsing:2013 Interieur:1954 Museumlocatie:Plattegrond (72)