• Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 1
  • Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 2
  • Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 3
  • Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 4
  • Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 5
  • Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 6

Canonpresentatie - Watersnood

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 voltrekt zich een nationale ramp. De zeedijken breken door een noodlottig samenspel van storm en springvloed. Grote delen van Zuidwest Nederland stromen onder water.

De Ramp leidde in Zuidwest Nederland tot de dood van meer dan 1800 mensen en enorme schade. Ongeveer 5000 huizen raakten onherstelbaar beschadigd en veel gezinnen werden dakloos. Nederland kreeg via het Nederlandse Rode Kruis meer dan 900 bouwpakketten van (prefab-) huizen uit het buitenland. Noorwegen schonk er alleen al 326.

Ook het gezin Luijbregts uit Raamsdonksveer betrok in juni 1954 zo’n Noorse woning, gebouwd op de plek van hun oude huis aan het Sandoel. In het huis wordt het verhaal verteld van de eerste bewoonster, toen 5 jaar. Over het verlies het trauma en het nieuwe leven in een huis dat als een geschenk uit de hemel kwam. De Watersnoodwoning is op 15 april 2014 officieel geopend door de ambassadeur van Noorwegen, mevrouw Anniken Ramberg Krutnes. De hulpactie voor Nederland brengt ook in Noorwegen nog steeds veel herinneringen boven.

Detail informatie

Plaats:Raamsdonksveer Verplaatsing:2013 Interieur:1954 Museumlocatie:Plattegrond (72)