• Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 1
  • Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 2
  • Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 3
  • Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 4
  • Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 5
  • Noorse Watersnoodwoning, Raamsdonksveer (NB) 6

Noorse Watersnoodwoning

Een nationale ramp
In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 voltrekt zich een nationale ramp. De zeedijken breken door een noodlottig samenspel van storm en springvloed. Grote delen van Zuidwest Nederland stromen onder water.

De Ramp leidde in Zuidwest Nederland tot de dood van meer dan 1800 mensen en enorme schade. Ongeveer 5000 huizen raakten onherstelbaar beschadigd en veel gezinnen werden dakloos.
Nederland kreeg via het Nederlandse Rode Kruis meer dan 900 bouwpakketten van (prefab-) huizen uit het buitenland. Noorwegen schonk er alleen al 326.

Ook het gezin Luijbregts uit Raamsdonksveer betrok in juni 1954 zo’n Noorse woning, gebouwd op de plek van hun oude huis aan het Sandoel. In het huis wordt het verhaal verteld van de eerste bewoonster, toen 5 jaar. Over het verlies, het trauma en het nieuwe leven in een huis dat als een geschenk uit de hemel kwam.

Info: wegens de toegang via een stenen trap is de watersnoodwoning helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Steun het museum

Met jouw deelname aan de BankGiro Loterij steun je het Nederlands Openluchtmuseum. De BankGiro Loterij zet zich in voor de instandhouding van ons nationaal cultureel erfgoed en stelt geld beschikbaar voor de herbouw en presentatie van de Watersnoodwoning.

Speel je nog niet mee?
>> Koop hier je loten en speel specifiek mee voor verlevendigen van het Openluchtmuseum

Detail informatie

Plaats:Raamsdonksveer Verplaatsing:2013 Interieur:1954 Museumlocatie:Plattegrond (72)