• Koopmanswoning, Koog aan de Zaan (N.H.)  1
  • Koopmanswoning, Koog aan de Zaan (N.H.)  2
  • Koopmanswoning, Koog aan de Zaan (N.H.)  3
  • Koopmanswoning, Koog aan de Zaan (N.H.)  4

Koopmanswoning, Koog aan de Zaan (N.H.)

Welgestelde kooplieden in de Zaanstreek hadden een kantoor aan huis. Aan de kant van de Zaan (in het museum de museumvijver) lag het luchthuis. In deze serre met veel ramen had men een prachtig uitzicht over de drukbevaren Zaan. Hier werd veel vrije tijd doorgebracht.

Deze koopmanswoning is vanaf 1740 gedurende 200 jaar bewoond door leden van de welvarende familie Honig, die handelde in oliehoudende zaden. De Honig-fabrieken herinneren nu nog aan deze familie.

Canon van Nederland
Vanaf mei 2015 zie je in de Koopmanswoning een presentatie over Slavernij, een van de 'vensters' van de Canon van Nederland. De bewoner van dit huis erfde vier plantages - inclusief slaven - in Suriname. Dankte hij zijn rijkdom aan hun ellende? Lees meer over de Slavernij

Technische gegevens
U-vormig gebouw dat bestaat uit vijf verschillende delen, die tussen 1686 en 1800 zijn gebouwd. Oorspronkelijk was het één woning, maar die is in 1890 gesplitst in twee woningen.

Detail informatie

Plaats:Koog aan de Zaan, Gemeente Zaanstad (NH) Bouwperiode:1686-1687 Verplaatsing:1941 Interieur:omstreeks 1840 Museumlocatie:Plattegrond (30)