• Kleine boerderij, Harreveld (Gld.) 1
  • Kleine boerderij, Harreveld (Gld.) 2
  • Kleine boerderij, Harreveld (Gld.) 3

Activiteiten die op deze locatie plaats vinden

Vlas bewerken en spinnen
Vlas bewerken en spinnen
  • Personen: n.v.t.
  • Leeftijd: a.l.
Meer over Vlas bewerken en spinnen

Kleine boerderij, Harreveld (Gld.)

In 1920 stookten de laatste bewoners, het echtpaar Johannes M. Reinders en Johanna Maria te Veele, nog steeds een open vuur. Ook leefden ze met hun vee in één grote ruimte, iets dat in die tijd nog zelden gebeurde. De meeste andere boeren hadden een fornuis of kachel in huis en een tussenwand geplaatst.

In dit los hoes leefden bewoners en hun vee in één grote ruimte. De bewoners kookten boven een open vuur. Achter in de boerderij stonden koeien en varkens in een potstal.

Veel kleine boeren op de zandgronden konden van hun boerenbedrijfje alleen niet leven. Daarom heeft deze boerderij in de zijruimten een weefkamer met twee weefgetouwen. Daarmee probeerde men nog wat bij te verdienen.

Bij binnenkomst in het museum is deze kleine boerderij direct een blikvanger. Dat komt vooral door de mooie blauwe kleur. Dit zou vliegen weren uit de boerderij.  

Boerderijtype
Hallehuis, los hoes. De voorgevel bestaat uit vakwerk met leemvulling.

Kom ook naar het Openluchtmuseum
Koop hier je kaarten

Detail informatie

Plaats:Harreveld, Gemeente Lichtenvoorde (Gld) Bouwperiode:eerste vermelding 1773 Verplaatsing:1924 Interieur:begin 20e eeuw Museumlocatie:Plattegrond (1)