• Kleine boerderij, Beuningen (Ov.) 1
  • Kleine boerderij, Beuningen (Ov.) 2

Kleine boerderij, Beuningen (Ov.)

Het Los Hoes uit Beuningen is één van de oudste gebouwen van het Openluchtmuseum. Bij de opening in 1918 stond er een ander los hoes. Doordat een fotograaf bij een binnenopname het toen gebruikelijke magnesiumpoeder om te flitsen ontstak, vloog het los hoes in brand. Omdat dit type gebouw in die tijd al zeer zeldzaam was werd met veel moeite nog een ander los hoes uit Beuningen (Twente) verkregen.

Het interessante aan dit gebouw is niet alleen de indeling, of bovenstaande anekdote, maar het gebruikte materiaal. Een pas gerestaureerde rieten kap, een houten topgevel met ‘oelengat’ (uilengat), lemen vakwerkwanden, houten gebinten, een lemen vloer en aan de voorgevel een topgevel van stro, met hierop nog eens fraai strooien vlechtwerk.

Boerderijtype
Los hoes van het type hallehuis. De vakwerkboerderij is opgebouwd met eikenhouten ankerbalkgebinten. Vanaf de periode 1870-1880 was het gebouw als schuur in gebruik.

Detail informatie

Plaats:Beuningen, Gemeente Losser (Ov) Bouwperiode:omstreeks 1700 Verplaatsing:1920 Interieur:19e eeuw Museumlocatie:Plattegrond (96)