• Hindeloopen, Pronkkamer (Fr.) 1
  • Hindeloopen, Pronkkamer (Fr.) 2
  • Hindeloopen, Pronkkamer (Fr.) 3
  • Hindeloopen, Pronkkamer (Fr.) 4

Activiteiten die op deze locatie plaats vinden

Wat zou jij doen?
Wat zou jij doen?
  • Personen: onbeperkt
  • Leeftijd: vanaf 8 jaar
Meer over Wat zou jij doen?

Hindeloopen, Pronkkamer (Fr.)

Welkom in de pronkkamer van een welgestelde Hindelooper familie. Schippers uit het Friese Hinde-loopen voeren met Amsterdamse producten op Scandinavië. Voor de inrichting van hun eigen huis kochten ze in Amsterdam luxe artikelen zoals porselein, exotische stoffen en rijk besneden eikenhouten meubels. Zo werd hun interieur een verzameling van stedelijke modeproducten.

In Hindeloopen en andere plaatsen rond de Zuiderzee bestond in die tijd een voorliefde voor rijk beschilderd houtwerk. Rond 1800 zakte de handel in Amsterdam in en werd Hindeloopen een geïsoleerd vissersstadje. De exotische huisinrichting verstarde en werd op den duur als typisch Hindeloopens beschouwd.

Canon van Nederland
Vanaf mei 2015 zie je in de Hindelooper pronkkamer een presentatie over de VOC, een van de 'vensters' van de Canon van Nederland. Welke koloniale waar deed zijn intrede in onze huizen door de zeventiende eeuwse handelsgeest? Lees meer over de VOC

Detail informatie

Plaats:Hindeloopen, Gemeente Nijefurd (Fr) Bouwperiode:18e eeuw Verplaatsing:1923 Interieur:vlak voor 1800 Museumlocatie:Plattegrond (67)

Adoptieprogramma

Adopteer één van onze historisch waardevolle gebouwen en verbindt uw bedrijfsnaam aan het Nederlands Openluchtmuseum en de instandhouding van ons nationaal cultureel erfgoed.

Voor verdere informatie over dit bijzondere programma en de beschikbare gebouwen van het Nederlands Openluchtmuseum, kunt u contact opnemen met:

afdeling Sponsoring
026-3576189
sponsoring@openluchtmuseum.nl