Groene-Kruisgebouw, Wessem (L.)

Activiteiten die op deze locatie plaats vinden

Wat zou jij doen?
Wat zou jij doen?
  • Personen: onbeperkt
  • Leeftijd: vanaf 8 jaar
Meer over Wat zou jij doen?

Groene Kruisgebouw en Tilburgse Arbeiderswoning

GEREALISEERD
Poppenmakers Ronald Schinkelshoek en Floris Schuller, van Studio Schinkelshoek, zijn in het najaar van 2012 en voorjaar van 2013 druk bezig geweest met het afgieten van nieuwe poppen voor zowel het Groene Kruisgebouw als de Arbeiderswoning, Tilburg 4. Na 15 jaar trouwe dienst werden alle poppen op deze twee locaties vervangen. De nieuwe poppen zijn vanaf 29 maart 2013 in het museum te bewonderen. 

Het proces
Op 8 en 9 november 2012 kwamen de poppenmakers naar het Openluchtmuseum. Hier werd in het Groene Kruisgebouw de man die in bad ligt opnieuw afgegoten. Benieuwd hoe dat in zijn werk ging? Bekijk dan onderstaande slideshow:

Voor diegenen die bang zijn dat wijkverpleegster, op haar solex, is weggereden hebben we geruststellende foto's van de productie van onze nieuwe pop:Toelichting proces
Voordat er wordt begonnen met het afgieten, wordt de houding bepaald. Model Geerline draagt een op maat gemaakt lycrapakje, voor comfort tijdens de lichaamsafgieting. Op haar hoofd heeft ze een zogenaamd 'kaalkapje' dat met speciaal make-up en huidlijm zo strak mogelijk op de hoofdhuid wordt gelijmd. De kruk vervangt de solex. De positie van model en kruk wordt gemarkeerd om als het model klaar is de lege maldelen en daarmee het beeld weer correct te reconstrueren. De tas wordt ingepakt om tegen rubber te beschermen. Lichaamsdelen die onbedekt of met nylonkous of sok in zicht komen hebben een ander type mal nodig met meer detail, dat wordt van het onderpak geknipt.

Nu alles klaar staat, wordt er op haar voeten in 2 lagen rubber aangebracht zodat het rubber snel uithardt en de tijd dat de rubber moet blijven zitten zo kort mogelijk is voor Geerline. Dit rubber wordt straks in de gipsen steunmal geplaatst, zodat de vorm behouden blijft. Haar lichaam word ingepakt met cellacast , de moderne versie van gipsverband. Door het te bevochtigen hard dit snel uit en kan ze snel worden bevrijd.

Vervolgens wordt er een mal van haar hoofd gemaakt. Hiervoor werd eerst een kaalkapje aangebracht. De neusgaten blijven vrij, ademen is geen probleem. De alginaat (wat de tandarts ook gebruikt voor gebitsafgietingen) hard binnen enkele minuten uit tot een soort rubber. Het is natuurlijk materiaal van zeealgen dat goed is voor de huid. Het pluis van de watten zorgt voor een hechting tussen dit alginaat en de gips-steunkap. Als de hoofdmal is verwijderd wordt deze gecontroleerd en gevuld met gips. Het ziet er mooi uit. Geerline's kaalkapje kan af en ze kan naar huis. In Studio Schinkelshoek kunnen ze weer verder met het reconstrueren van de wijkverpleegster.

Restauratie Solex

Ook de Solex van onze wijkverpleegster wordt op dit moment onder handen genomen en staat nu bij Ruurd Verdumen, Solex-restaurateur uit Oosterbeek.

Detail informatie

Plaats:Wessem, Gemeente Heel (L) Bouwperiode:1954 Verplaatsing:1998 Interieur:jaren '50 Museumlocatie:Plattegrond (83)