Expositieruimte Kruidentuin, Noordwijk

Activiteiten die op deze locatie plaats vinden

Elke donderdag | Wol verven
Elke donderdag | Wol verven
  • Personen: n.v.t.
  • Leeftijd: a.l.
Meer over Elke donderdag | Wol verven

Expositieruimte Kruidentuin

Aan de rand van de kruidentuin, naast de kloostertuin, staat een bakstenen huisje. Een belangrijk onderdeel van dit huisje is een oven voor het drogen van de kruiden. Deze oven is gemetseld naar het voorbeeld van een soortgelijke oven uit Noordwijk (ZH). Deze plaats was in de 18e en 19e eeuw een belangrijk centrum voor de (genees) kruidenteelt.

Canonpresentatie
In de expositieruimte bij de Kruidentuin zie je vanaf eind april 2016 een presentatie over Karel de Grote, de belangrijkste vorst van de vroege middeleeuwen.

Een van de verordeningen van Karel de Grote was de Capitulare de villis vel curtis imperii, hierin worden 73 voedingsgewassen (inclusief geneeskruiden) en 16 verschillende fruitbomen beschreven, die de beheerders van de keizerlijke landgoederen moesten aanplanten. De kloostertuin in het Nederlands Openluchtmuseum is een reconstructie van een vroeg 9e-eeuwse tuin naar een gedicht van abt Walafried van het klooster in Reichenau. Veel van de (geneeskrachtige) planten en kruiden in de Kruidentuin van het museum staan in de Capitulare de Villis.

Detail informatie

Plaats:Noordwijk Bouwperiode:19e eeuw Museumlocatie:Plattegrond (64)