• Daglonershuisje, Nunspeet (Gld.) 1
  • Daglonershuisje, Nunspeet (Gld.) 2

Daglonershuisje, Nunspeet (Gld.)

Nederland was in de 19e eeuw voornamelijk agrarisch, maar dat wil zeker niet zeggen dat iedereen een mooie boerderij had. Velen waren losse arbeiders, die weinig verdienden. Zij hadden geen eigen huis en grond, maar vestigden zich buiten het dorp. Daar leefden ze in eigen bouwsels op de hei. Zo ontstonden in het oosten van Nederland hele kolonies van daglonershutten. Sommige werden in de loop der tijd verbeterd tot eenkamerhuisjes, zoals deze uit Nunspeet.  

In dit huis leefden van 1850 tot 1956 meerdere generaties van de familie Bakker. Ze verdienden, net als de meeste dagloners, hun geld met los seizoenswerk. Ieder voorjaar trokken ze met het hele gezin èn geit naar Drenthe en Friesland om daar eek te schillen. 
Eekschillen is het verwijderen van de bast van eiken hakhout. De bast en schors waren grondstoffen voor de leerlooierijen.  

Boerderijtype
Eenkamerhuis, bestaande uit een woongedeelte van steen met woonkeuken en bedsteden, een houten deel die als potstal dienst deed en een geitenhok.

Detail informatie

Plaats:Nunspeet, Gemeente Nunspeet (Gld) Bouwperiode:omstreeks 1860 Verplaatsing:1957 Interieur:1870-1900 Museumlocatie:Plattegrond (5)