• Boerderij, Zuid-Scharwoude (N.H.) 1
  • Boerderij, Zuid-Scharwoude (N.H.) 2
  • Boerderij, Zuid-Scharwoude (N.H.) 3

Activiteiten die op deze locatie plaats vinden

Smokkelspel
Smokkelspel
  • Personen: onbeperkt
  • Leeftijd: van 6 t/m 100 jaar
Meer over Smokkelspel

Boerderij, Zuid-Scharwoude (N.H.)

In de boerderij is de stal ingericht als zomerstal. Op zaterdag werd de boerderij ‘op zijn zondags’ gemaakt. In sommige streken werden dan zandpatronen gestrooid in de huiskamer of zoals hier in de lege koeienstal.
 
Dit is de enige stolpboerderij in het museum. De stolpboerderij is een ingenieus bedacht boerderijtype dat vooral in de kop van Noord-Holland veel voorkomt. Typerend voor de stolpboerderij is de vierkante vorm, en het dak in de vorm van een piramide. Eigenlijk is de stolpboerderij één grote hooiberg, waaromheen de overige ruimten te vinden zijn. Dat was heel praktisch. De koeien waren altijd vlakbij en de bedsteden waren gemetseld aan de kant waar het hooi was. Dat was ’s winters lekker warm.  

Water
Op twee plaatsen konden de bewoners van de boerderij water 'tappen'. Bij de koestal stond een put waarin het regenwater via de dakgoten werd opgevangen. In de koegang stond een houten pomp die aangesloten was op een welput. Er was gekozen voor een welput, omdat men regenwater via het rieten dak niet gezond vond voor het vee.  

Boerderijtype
Stolpboerderij

Detail informatie

Plaats:Zuid-Scharwoude, Gemeente Langedijk (NH) Bouwperiode:1745 Verplaatsing:1948 Museumlocatie:Plattegrond (23)