• Boerderij en puthuis, Krawinkel (L.) 1
  • Boerderij en puthuis, Krawinkel (L.) 2
  • Boerderij en puthuis, Krawinkel (L.) 3
  • Boerderij en puthuis, Krawinkel (L.) 4
  • Boerderij en puthuis, Krawinkel (L.) 5

Boerderij en puthuis, Krawinkel (L.)

De boerderij is na een jarenlange restauratie in 2005 opnieuw geopend. Binnen word je verwelkomd met een presentatie over Pierreke Lienaerts die in 1860 zijn eerste heilige communie deed.   

In 1780 woonde hier het gezin Lemmens bestaande uit slotenmaker Jean, zijn vrouw Judith en hun twee kinderen, later met aangetrouwden. Voor hen werd in 1812 de boerderij gesplitst in twee woningen. Dit verklaart de op het eerste gezicht onlogische indeling van het gebouw.  
De boerderij oogt welvarender dan in werkelijkheid het geval was. Het was een gemengd bedrijf met wat veeteelt, akkerbouw en fruitteelt. Achter de boerderij lag een stukje grond waarvan men nauwelijks kon leven. Bijverdiensten als (appel) stroopkoken of sloten maken waren dan ook hard nodig. 

Het puthuis
Op de oudste foto van omstreeks 1860 is al een puthuis te zien. Later is dit afgebroken en vervangen door een nieuw puthuis, of liever gezegd een pomp. Op een foto uit 1900 is een slinger te zien: dat betekent dat de put toen vervangen was door een pomp. Bij de restauratie van de boerderij is ervoor gekozen om de situatie van 1850/1860 als uitgangspunt te houden.
Boerderijtype
Zuid-Limburgse gesloten hoeve, vakwerkboerderij.

Detail informatie

Plaats:Krawinkel, Gemeente Geleen (L) Bouwperiode:1750 Verplaatsing:1930 Interieur:omstreeks 1850 Museumlocatie:Plattegrond (80)