• Arbeiderswoningen, Tilburg (N.B.) 1
  • Arbeiderswoningen, Tilburg (N.B.) 2
  • Arbeiderswoningen, Tilburg (N.B.) 3
  • Arbeiderswoningen, Tilburg (N.B.) 4

Arbeiderswoningen, Tilburg (N.B.)

Voor veel bezoekers vormt de inrichting van de woningen uit de jaren vijftig en de jaren zeventig een feest van herkenning. Er is een gastheer of gastvrouw aanwezig die graag meer vertelt over dit ‘tijdstraatje’. Af en toe is er een demonstratie op het weefgetouw.   

In deze vier Tilburgse huisjes woonden bijna een eeuw lang wevers- en arbeidersgezinnen. Nu presenteren ze vier momenten in een eeuw wooncultuur:  
1860 –  In deze periode was de hygiëne slecht en waren er veel epidemieën. De drinkwaterput lag bijvoorbeeld vlak naast de plee en mestvaalt.  

1910 – Er was in deze periode een zorgwekkend hoge kindersterfte in Tilburg. Veel moeders voedden hun baby met een zuigfles met een lange gummislang en een speen. Die waren moeilijk te reinigen, met alle gevolgen van dien. De fles wordt dan ook wel ‘doodsfles’ genoemd. 

1950 – De derde woning is kenmerkend ingericht als een woning uit de jaren vijftig. Compleet met behang, een slaapkamer op zolder, modern keukenblok met granito aanrechtblad en elektrische apparaten.  

1970 – Oranje, macramee, LP’s en fonduepan, dat waren de jaren zeventig! Het huisje heeft een uitgebouwde keuken en dakkapel.

Technische gegevens
Drie arbeiderswoningen uit een blok van acht. Het vierde huis is later bijgebouwd.

Detail informatie

Plaats:Tilburg, Gemeente Tilburg (NB) Bouwperiode:1860 Verplaatsing:1955 Interieur:1860-1910-1950-1970 Museumlocatie:Plattegrond (79)

Geadopteerd door: Curver