Help een handje mee tijdens het Historisch Oogstweekend

In het weekend van 20 en 21 augustus vindt het historisch oogstweekend plaats in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem. Kinderen mogen helpen met aardappelen rooien, kunnen wolvilten en graan malen tot meel. Verhalen en demonstraties geven betekenis aan vergeten woorden als wannen, haren, roten en repelen en er is van alles te proeven en te beleven.

Laat de boeren maar dorsen

Er wordt gedorst met de vlegel en dorsstok, en bezoekers nemen de rol van het paard over. Samen een enorme dorsrol trekken over het dorskleed vol graan. Deze methode leverde vanaf de 18e eeuw een enorme tijdwinst op. Ook is een oude machinale dorskast te zien en de zelfbinder bindt het gemaaide graan in een no-time tot schoven.

Tuinbonensoep met kinnebakspek

Het aardappelveld is gerooid maar er ligt nog een aardig maaltje op de akker. Kinderen rapen de allerlaatste piepers van het land. Lekker voor thuis, maar je kunt er ook een lekker knapperig aardappelspiesje van laten maken om meteen op te peuzelen!

De boerin uit Varik kookt stevige wulbonensoep van tuinbonen met ‘kinnebakspek’ voor de arbeiders op het land, maar bezoekers mogen ook een hapje proeven.

Oogstbier van de museumbrouwer

De oogsttijd is de warmste tijd van het jaar. Het werkvolk dat op het akkerland bezig was met maaien, binden en ophokken was dorstig. De boer reed een vat bier naar het land om de dorst te lessen. De museumbrouwer liet zich inspireren door de geschiedenis en brouwde een meergranenbier van biologische gerst, rogge, haver en tarwe. Kom proeven, dit mollig, smaakvol én biologisch biertje.

Programma 2016

Hieronder is per locatie te zien wat er te doen is tijdens het Historisch Oogstweekend.

1. Rosoliemolen: Verwerking van raap- en koolzaad tot olie.
  2. Blauw los hoes, Harreveld: Vlasverwerking.
  3. Vierhouten: Demonstratie met de kleine dorskast ‘Borga’.
  4. Honingoogst: Van 10.00-14.00 uur vertelt de imker alles over zijn bijen en het oogsten van de honing.
  5. Varik: Bekijk de presentatie 'drogen tabaksblad', incl. deelname door het Tabaksteeltmuseum uit Amerongen. Op zaterdag laat de sigarenmaker zien hoe je van de tabak de mooiste sigaren maakt. De boerin van Varik bereidt een oogstmaaltijd: wulbonensoep en pannenkoeken.
  6. Entreeplein: Hier staat een moderne maaidorser van firma Kamps de Wildt – en vergelijk deze eens met die uit 1964! Ook op het Entreeplein staan de mensen van de tuindienst met een breed assortiment aan eigen groenten en fruit wat wordt verkocht. Daarnaast is er een -vanwege 2016 als ‘bonenjaar’- speciale presentatie over bonen te vinden.
  7. Staphorst: Handmatig dorsen, haren, kaf van het koren scheiden met de wanmolen.
  8. Stolpboerderij: Historische filmbeelden over de graanteelt.
  9. Grote weide, bij entreeplein: Op zondag worden er demonstraties gegeven van het gebruik van de dorsrol, aangedreven door paarden, om 12.00, 13.00 en 14.00 uur.
  10. Akker naast de grote weide, akker oude cultuurgewassen: Presentatie van oude cultuurgewassen. Om 13.30 en 15.00 uur is hier ook het startpunt van een -gratis- rondleiding langs oude cultuurgewassen (duur ca. 50 min.).
  11. Aardappelakker grote weide (naast akker cultuurgewassen): Wat is er nou leuker dan zélf je piepers rapen van het land (zolang de voorraad strekt). Laat hier ook een aardappel frituren tot een heerlijk, knapperig aardappelspiesje (tegen kleine vergoeding)!
  12. Grote weide, ter hoogte van de Delftse Molen: Diverse demonstraties met grote mechanische dorsmachines en strobalenmakers.
  13. Kruidentuin: Demonstratie wolvilten en zelf vilten voor de kinderen.
  14. Bierbrouwerij/Budel: Proef het biologisch viergranen oogstbier in de bierbrouwerij.
  15. Beerta: Theaterspel 'Boeldag in Beerta': De jarenlange malaise in de landbouw, deel uitmakend van de economische crisis, heeft zijn tol geëist. Ook de eigenaar van boerderij Beerta voelt zich gedwongen tot een boeldag om een volledig faillissement te voorkomen... Tijden: 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur. Duur voorstelling ca. 20 min.
Muziekgroep Madlot zorgt op de zondag voor een sfeervolle muzikale omlijsting van het Oogstweekend. Je kunt ze op allerlei plekken tegenkomen!