Winter Vreugde op den Amstel en 't gaan des Ysbrekers en der Waterschuiten - Divertissement de l' Hyser sur la Riviere l' Amstel & le Depart du Batiment pour casser la Glace nommé l' Ysbreeker.

Langwerpige prent met een tweetalige titel in het Nederlands en het Frans. De afbeelding stelt een wintergezicht op de Amstel voor, gezien vanaf de Amsteldijk over de Amstel naar de Weesperzijde. Geheel links is de ingang van het Oliphantspad, met rechts daarvan de uitspanning Lokhorst en herberg de Ysbreker (Weesperzijde 23). In het midden zijn graslanden te zien en rechts loopt het Oetgenspad. Links in de Amstel vaart een waterschuit, voorafgegaan door een ijsbreker. Deze ijsbreker hield in opdracht van de Amsterdamse bierbrouwers de Amstel open, zodat vers drinkwater uit de Vecht kon worden gehaald. Op het ijs zwieren schaatsers en zijn diverse soorten sleden te zien. Rechts vooraan staat een tent, waarin versnaperingen worden verkocht.

Deze gravure is tussen 1730 en 1736 uitgegeven door Petrus Schenk in Amsterdam, naar een tekening van Tieleman van der Horst. 

Detail informatie

Naam:Prent Inventarisnummer:PR.8153 Vervaardiger:Uitgever Petrus Schenk, graveur Jan Schenk en tekenaar Tieleman van der Horst Datering:1730 - 1736 Plaats:Amsterdam Materiaal:Papier
Winter Vreugde op den Amstel en 't gaan des Ysbrekers en der Waterschuiten - Divertissement de l' Hyser sur la Riviere l' Amstel & le Depart du Batiment pour casser la Glace nommé l' Ysbreeker. 1

Prent 'Wintervreugde op de Amstel'