Sigarenzaak Dick Fries

Vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog tot het eind van de twintigste eeuw is de sigarenzaak een typisch Nederlands verschijnsel dat in hoge mate verbonden is met de periode van de wederopbouw.

Zo waren er in het dorp Aalten omstreeks 1950 maar liefst zeven à acht tabakswinkels. Na de recessie in de jaren zeventig en tachtig van de twintigste eeuw was er nog slechts één over. Wat dit interieur bijzonder maakt, is dat het assortiment in de loop der jaren nauwelijks veranderde. Andere tabakszaken verkochten ook tijdschriften en kantoorartikelen om te overleven.

Dick Fries (1924-2002) opende in de zomer van 1949 een winkel in rookartikelen. In 1952 verhuisde de winkel naar Landstraat 21. Door de centrale ligging van de sigarenwinkel, de markante figuur Dick Fries en door zijn grote betrokkenheid bij de gemeenschap van Aalten vervulde de sigarenzaak een belangrijke sociale functie in de Aaltense gemeenschap. Met enige regelmaat kon men de burgemeester, leden van de raad en andere notabelen daar aantreffen. 

Detail informatie

Naam:Interieur sigarenzaak Dick Fries Inventarisnummer:N.31349 Vervaardiger:Onbekend Datering:Onbekend Plaats:Onbekend Materiaal:Hout, glas, ijzer, plastic, aardewerk
Sigarenzaak Dick Fries 1

Sigarenzaak Dick Fries


Sigarenzaak Dick Fries 2