Drogisterij Christiaanse

De drogisterij van Cornelis Christiaanse aan de Hogewoerd 33 in Leiden werd in 1909 opgericht. De drogisterij was in de periode 1923-1961 één van de grootste en best voorziene in de stad. De onderneming groeide doordat Christiaanse zelf eindproducten fabriceerde en hiervoor een grote voorraad grondstoffen had. Zijn huismerken varieerden van Noorse levertraan, anijssuiker en eau de cologne tot chemicaliën voor fotografie. De drogisterij verkocht ook grondstoffen voor de verfproductie.

Omdat er geen opvolger was, werd de zaak in 1961 opgeheven. Na het overlijden van Christiaanse stond de drogisterij ruim twintig jaar leeg. Het interieur en de voorraad bleven intact en geven nu een prachtig tijdsbeeld: zo zag een drogisterij eruit voor de opkomst van grote drogisterijketens.

Het interieur in Art Deco-stijl is een ontwerp van de architect Hendrik Johannes Jesse (1860-1943). Behalve diverse villa’s en woonhuizen ontwierp en bouwde Jesse in de periode 1890-1920 ruim veertig winkels, werkplaatsen en hotels in Leiden en Katwijk aan zee. 

Detail informatie

Naam:Interieur drogisterij Christiaanse Inventarisnummer:N.32952 Vervaardiger:Hendrik Johannes Jesse Datering:1909 Plaats:Leiden Materiaal:Hout, glas, blik
Drogisterij Christiaanse 1

Drogisterij Christiaanse


Drogisterij Christiaanse 2

Drogisterij Christiaanse


Drogisterij Christiaanse 3

Opstelling in het Openluchtmuseum


Drogisterij Christiaanse 4

Van levertraan tot chemicaliën