De Firma Veen

In 1816 stichtte Antonie Veen een handel en fabriek in tabak, koffie, thee en kruidenierswaren. Het is een voorbeeld van een familiebedrijf met een klassieke bedrijfsontwikkeling. Antonie Veen had belangen in een wijnkoperij (samen met zijn broers Willem en Lambertus), een chocoladefabriek en een cacaoplantage in Nederlands-Indië (met broer Jan). Daarnaast investeerde hij in de tabaksverwerking, de raap- en lijnoliehandel, een koffiebranderij en in kleinschalige suikerindustrie. 

Rond 1840 liet Antonie Veen een groot pand bouwen aan de Leeuwenburg in Sneek. Zijn zonen, Egbert en Hendrik, moderniseerden in 1855 de chocoladefabriek tot fabriek met stoomaandrijving.

Beide broers hadden zonen. Deze zonen werden circa 1880 medefirmanten, maar slaagden er niet in het bedrijf te laten groeien. Als gevolg van economische stagnatie en toenemende buitenlandse importen daalde de vraag naar kruidenierswaren. Omstreeks 1900 werden de chocoladefabriek en de fabriek gesloten.

In 1917 nam Titia Veen, dochter van Antonie Egbertsz., het bedrijf over. Na haar overname werd het bedrijf snel omgebouwd tot groothandel in bakkerijgrondstoffen. In 1953 verkocht ze het bedrijf. 

Detail informatie

Naam:Foto's interieur Firma Veen Inventarisnummer:AA 178609 - AA 178610 Vervaardiger:M.P. Wijdemans Datering:2007 Plaats:Arnhem Materiaal:Digitale foto's
De Firma Veen 1

De Firma Veen


De Firma Veen 2

Grossier in koloniale waar