Arnhemse balletjeswinkel

‘Het Arnhemse balletje heeft de kleuren van de statiecostuums onser overgrootmoeders. Het is zachtrose witgestreept, of uitsluitend roze, lichtbruin, geel en wit. ’t Heeft, in letterlijker zin dan enig ander ding ter aarde de tand des tijds een eeuw doorstaan en smaakt, als de Gelderse boslucht, heden ten dage even goed als ooit.’ J.W.F. Werumeus Buning (1944)

Sinds enkele jaren heeft de museumwinkel Zus & Jet het Arnhemse balletje weer in het assortiment. De winkel bracht daarmee een beroemd Arnhems snoepje weer tot leven.  

Het Arnhemse balletje ontstond in 1840. In de kelder van een winkelpand aan het Groote Oord 2 in Arnhem maakte Pieter Cornelis de Munck het snoepje. De geheime receptuur werd omstreeks 1850 eigendom van J. Keuken. Keuken was de eerste eigenaar van de kleine snoep- en suikerwerkenwinkel.

In 1874 werd het balletje bekroond op de Arnhemse nijverheidstentoonstelling. Omstreeks 1880 werd de winkel verkocht aan J. Meuwese, die het interieur vernieuwde. In 1938 verkocht hij de winkel aan de heer Mousset, die verschillende winkels bezat. Daarvan was de balletjeswinkel de kleinste. Dit winkeltje werd geleid door zijn dochter Mien Mousset. Liquidatie volgde in 1968 of 1969 bij gebrek aan een opvolger. In 1970 kwamen delen van het interieur in het Openluchtmuseum terecht.

De winkelopstand in het museum liet zien hoe de winkel er rond 1880 uitzag. 

Detail informatie

Naam:Interieur Arnhemse balletjeswinkel Inventarisnummer:N.30012_N.30013 Vervaardiger:Onbekend Datering:Circa 1880 Plaats:Onbekend Materiaal:Hout, glas
Arnhemse balletjeswinkel 1

Arnhemse balletjeswinkel


Arnhemse balletjeswinkel 2