We gaan kamperen!

Kampeeruitrusting in de museumcollectie
Sinds kort heeft het museum een tent met volledige kampeeruitrusting van een familie uit Den Haag in de collectie. Een tent, een tandem, een fietskar met kampeerkist, zes rugzakken en allerlei kampeerartikelen waaronder donzen slaapzakken, kookgerei, veldbedden, een ‘Optimus’ spiritusbrander, een tentvlag en een fietsvlaggetje maken deel uit van de schenking. De aanleiding tot de aanschaf van al deze spullen was in 1936 een voorgenomen achtdaagse reis van het Haagse gezin vanuit Aerdenhout naar Epe op de Veluwe. Het geheel heeft echter tot ver in de jaren ’60 dienst gedaan.

Waarom een tent
De oorsprong van de tent als behuizing ligt niet in de vrije tijd, maar in de behoefte van militairen en reizigers aan beschutting. Ook rondreizende ambachtslui, handelaren en zigeuners kampeerden omstreeks 1900 in tenten.
Als vrijetijdsbesteding werd kamperen in Nederland populair vlak na de Eerste Wereldoorlog. In het kader van opvoeding hielden padvinders en andere jeugdbewegingen zich bezig met kamperen. Zo kon de jeugd onder begeleiding leren genieten van de natuur. De eerste camping begon op de Veluwe: in 1925 werd in de buurt van Vierhouten kampeerterrein Saxenheim opgericht. 

Detail informatie

Naam:Tent Inventarisnummer:N.32560 Vervaardiger:Onbekend Datering:Onbekend Plaats:Onbekend Materiaal:Katoen, hout, koper, canvas, rubber, metaal
We gaan kamperen! 1

Tent


We gaan kamperen! 2

Haringen