Uitvinding voor rijke bleekneuzen

Negentiende eeuw: badhemd
Tot ver in de negentiende eeuw gingen Nederlanders naar het strand om te baden, niet om aan het strand te liggen of te flaneren. Lange tijd werd er naakt gebaad. Vanuit het denken over zedelijkheid in de negentiende eeuw begonnen vrouwen in speciale tentachtige badhemden te baden. Het zwemmen in die tijd was niet wat wij er nu onder verstaan. Met een strandkoets reden welgestelde badgasten het water in om zich een paar keer onder te dompelen.

Eind negentiende eeuw: wollen badpak uit twee delen
In de tweede helft van de negentiende eeuw kwamen wollen badpakken in de mode. Die bestonden uit twee delen, een lange tuniek met mouwen en een kniebroek. Andere strandattributen waren onder meer parasols en zonnehoeden. Het was immers niet de bedoeling om bruin te worden. Welgestelde mensen wilden blank zijn om zich te onderscheiden van landarbeiders, die bruin werden door het werk in de buitenlucht.

Rond 1900: eendelig badpak
Uit het tweedelige badpak ontwikkelde zich omstreeks 1900 een eendelig kledingsstuk, een hansop met aangenaaide pantalon van dik flanel, wollen serge of tricot. Er hoorde een ceintuur bij en eventueel een matrozenkraag. Voor de mannen kwam in het begin van de twintigste eeuw de Sing-Sing in de mode. Dit was een badpak, bestaande uit een streepjespak van katoenen tricot met lange mouwen en pijpen en een rij knoopjes op de borst.

Jaren ’20 en ’30: badpakken met blote rug
In de jaren ’20 en ’30 van de twintigste eeuw veranderde de badpakkenmode. Het strandleven begon steeds meer in trek te raken en mensen wilden er voordeliger uitzien in hun badkostuum. Bruin worden was niet langer taboe, integendeel. Voor vrouwen kwamen er badpakken waarbij relatief veel blote rug te zien was. Ook de pijpjes werden steeds korter. 

Detail informatie

Naam:Badpak Inventarisnummer:K.43-63 Vervaardiger:Onbekend Datering:Onbekend Plaats:Onbekend Materiaal:Textiel
Uitvinding voor rijke bleekneuzen 1

K.43-63: Rood badpak met ceintuur


Uitvinding voor rijke bleekneuzen 2

K.199-81: Badpak met pijpjes en kant


Uitvinding voor rijke bleekneuzen 3

K.226-65: Badpak voor mannen, Sing-Sing


Uitvinding voor rijke bleekneuzen 4

N.4865: Badpak met blote rug