Televisie en verzuild Nederland

De eerste experimenten met televisie werden in de jaren ’30 gehouden door Philips. In 1948 startte de Eindhovense gloeilampenfabriek het Philips Experimentele Televisienet (PHET), met programma’s voor enkele honderden televisieontvangers in Eindhoven en omgeving.
In de jaren ’50 kochten moderne mensen uit gegoede kringen een televisie. De grote doorbraak kwam in het begin van de jaren ’60. De welvaart nam toe en dat leidde tot het massaal aankopen van luxe consumptieartikelen zoals televisies.

Zo is het toevallig ook nog eens een keer
In het verzuilde Nederland met aparte organisaties voor protestanten, katholieken, liberalen en socialisten ontstonden nu in rap tempo per zuil televisieomroepen met eigen programma’s.
Aanvankelijk werden de programma’s van alle omroepen via één kanaal uitgezonden. Daardoor zagen mensen per ongeluk ook wel eens programma’s van andere omroepverenigingen. In het geval van het VARA-programma Zo is het toevallig ook nog eens een keer leidde dit in 1964 geregeld tot commotie. In enkele gemeenten beschouwde men de televisie als de ‘kiekkast van d’n duvel’. Toch maakten veel Nederlanders op deze wijze belangstellend kennis met de wereld van andersdenkenden. De televisie wordt wel beschouwd als een motor achter de ontzuiling van Nederland in de jaren ’60 en ’70. 

Detail informatie

Naam:Televisie Inventarisnummer:NOM.48068-75 Vervaardiger:Onbekend Datering:Onbekend Plaats:Onbekend Materiaal:Hout, glas, metaal
Televisie en verzuild Nederland 1