Stipt op tijd?

Tot ongeveer 1800 was de kerkklok voor veel mensen het enige uurwerk. Het gaf het begin, het midden en het einde van de dag aan en dat was voldoende. Van klokken voor privégebruik is sprake vanaf de zestiende en zeventiende eeuw. Christiaan Huygens ontwierp in 1656 de eerste penduleklok met een slinger. Vooral welgestelde mensen in Nederland nemen in deze periode een klok in huis.

Stipt op tijd
Deze regulateur is een voorbeeld van de fabrieksmatige productie van eenvoudige, precieze klokken aan het einde van de negentiende eeuw. De verspreiding van uurwerken hield gelijke pas met een groeiende behoefte aan een exacte dagindeling. In de agrarische samenleving werkte men zolang er daglicht was. Maar in de negentiende eeuw begonnen fabrikanten van werknemers te eisen dat ze een vast aantal uren per dag werkzaam waren. Werknemers moesten voortaan stipt op tijd beginnen en stoppen. 

Detail informatie

Naam:Klok Inventarisnummer:NOM.28489-58 Vervaardiger:Onbekend Datering:Onbekend Plaats:Onbekend Materiaal:Hout, glas, koper, metaal
Stipt op tijd? 1

Regulateur