Reizende bioscoop

Carl Welte werd in 1873 geboren in Wattenscheidt en kwam uit een kermisfamilie. Zijn vader had een schiettent. Rond 1900 kwam Welte naar Nederland waar hij zich als kermisreiziger in Breda vestigde. Hij had verschillende kermisattracties, waaronder een luchtschommel. In 1898 ruilde hij deze attractie in voor een cinematograaf. Dit filmapparaat was enkele jaren eerder door de gebroeders Lumière in Parijs uitgevonden. Welte trok met een volledig ingericht filmtheater door heel Nederland. De bijbehorende tent was samengesteld uit enkele oudere tenten. Mogelijk is een deel van zijn luchtschommel gebruikt als voorkant van de tent.

Voorlichtingsfilm 
Welte draaide graag films met sensationele onderwerpen zoals ‘De ramp der Titanic’ en de ‘Inbraak in de Engelsche Bank’. Een keer huurde hij een voorlichtingsfilm met de titel ‘Slachtoffers van de Alcohol’, die hij draaide op de kermis in Meppel. Dat werd geen succes: de mensen liepen de tent uit. Blijkbaar sloegen voorlichtingsfilms niet aan bij het kermispubliek.

Vaste bioscoop
Welte had succes en was een graag geziene gast bij kermissen in middelgrote plaatsen in het noordoosten van Nederland. De grote plaatsen hadden geen behoefte aan een reizende bioscoop, nadat daar vanaf 1908 vaste bioscopen werden gebouwd. Welte zag het tij keren en bouwde in 1912 een vaste bioscoop in Hoogezand. In de zomermaanden kreeg de kermisjongen in hem toch weer de kriebels en trok hij er weer op uit met de cinematograaf. 

Detail informatie

Naam:Foto van een cinematograaf Inventarisnummer:AA 118349 Vervaardiger:Fotograaf Nederlands Openluchtmuseum Datering:1957 Plaats:Zuidlaren Materiaal:Fotopapier
Reizende bioscoop 1

AA 118349


Reizende bioscoop 2

AA 118350