Muziek en dans in dorpscafé's

De accordeon werd voor het eerst gebouwd in Wenen in de eerste helft van de negentiende eeuw. Al snel werd het in Italië in productie genomen. In heel Europa werd de accordeon populair en via emigratie van Europeanen werd het over de hele wereld bekend.  

Café 'De Goede Moordenaar' in het Nederlands Openluchtmuseum is een dorpscafé zoals elk dorp in oostelijk Noord-Brabant er in het begin van de twintigste eeuw meerdere had: per dertig huizen was er een café. Hier kwamen normaal gesproken alleen mannen voor hun vermaak. Alleen met kermis en carnaval kwamen er ook wel vrouwen in het café.

Tijdens kermissen en andere hoogtijdagen werd bij deze boerencafés muziek gemaakt door reizende muzikanten op viool of accordeon. Pastoors traden streng op tegen het dansen omdat zij dit moreel verwerpelijk vonden. Maar sinds de jaren ’20 onttrok het Brabantse kerkvolk zich steeds meer aan dit soort bevelen. 

Detail informatie

Naam:Accordeon Inventarisnummer:NOM.40089-71.B Vervaardiger:Onbekend Datering:Onbekend Plaats:Onbekend Materiaal:Hout, koper, metaal
Muziek en dans in dorpscafé's 1

Accordeon