Met de stropdas in het gareel

Onlosmakelijk verbonden met het herenkostuum was in de twintigste eeuw de stropdas. Dit kledingstuk vindt zijn oorsprong in geknoopte zak- of halsdoeken. De Franse term cravatte schijnt te verwijzen naar de oorsprong van de das, namelijk een geknoopte halsdoek die voor het eerst in gebruik was bij Kroatische huursoldaten in zeventiende-eeuws Frankrijk.

Wel of geen stropdas
In de twintigste eeuw was de stropdas het meest opvallende kledingstuk voor mannen. In de jaren ’60 kreeg de stropdas een nieuwe impuls, uitgevoerd met popart en psychedelische motieven. Tegelijkertijd beschouwden met name jongeren de stropdas als het symbool van burgerlijkheid en conformisme. Zij droegen geen stropdas.
Deze tweeslachtige houding ten aanzien van de stropdas blijft telkens weer terugkeren. In 1998 trok prins Claus de aandacht door zijn das publiekelijk weg te gooien. Politicus Pim Fortuyn zorgde aan de andere kant voor een revival van brede en opvallende stropdassen.
In Noord-Brabant is het gebruikelijk om de stropdas te betitelen als ‘d’n haom’, paardenhaam. Kortom, een kledingstuk waarmee je letterlijk in het gareel loopt. 

Detail informatie

Naam:Stropdas Inventarisnummer:N.3279 Vervaardiger:Onbekend Datering:1929 - 1950 Plaats:Onbekend Materiaal:Kunstvezel
Met de stropdas in het gareel 1

Stropdas