Meer vrije tijd voor de huisvrouw?

Al in 1908 is de eerste elektrische wasmachine ontworpen. Maar pas in de jaren ’60 en ’70 van de twintigste eeuw raakten ze echt in gebruik. Steeds meer mensen konden zich elektrische apparatuur veroorloven. De eerste elektrische apparaten waren heel eenvoudig. Veel vrouwen herinneren zich nog hoe het (kokende) water handmatig in en uit de wasmachine gevoerd moest worden.

Comfort en tijdwinst?
De wasmachine maakte een einde aan het schrobben op een houten wasbord. Dat kostte vroeger veel tijd en het was hard werken met de handen in koud water. Dat laatste was door de komst van de wasmachine niet meer nodig. Maar tegelijkertijd stelde men steeds hogere eisen aan schone kleding en hygiëne. Terwijl huisvrouwen vroeger af en toe de was deden –bijvoorbeeld één keer per maand- moest de wasmachine nu wel twee, drie keer per week draaien. Per saldo leverde de wasmachine dus wel comfort, maar geen tijdwinst op! 

Detail informatie

Naam:Wasmachine Inventarisnummer:N.3092 Vervaardiger:Onbekend Datering:Onbekend Plaats:Onbekend Materiaal:Metaal, kunststof
Meer vrije tijd voor de huisvrouw? 1

N.3092: Wasmachine


Meer vrije tijd voor de huisvrouw? 2

AA 173626: Het gemak van de wasmachine