Kermis: het is maar wat je leuk vindt

Rond kerkelijke hoogtijdagen en jaarmarkten had elke stad en dorp een kermis. In Noord-Nederland schafte men de kerkelijke feestdagen in de tijd van de Reformatie (zestiende eeuw) af, maar de kermis bleef bestaan. Het  was één van de belangrijkste feesten van de lokale gemeenschap. Meestal organiseerden enkele herbergiers zelf vermaak bij hun café. Erg omvangrijk waren de kermisattracties in de dorpen in de achttiende en negentiende eeuw niet. Daarvoor had men geen geld.

Dieren kwellen
Er werden allerlei wedstrijden georganiseerd zoals ‘kat knuppelen’, ‘gans trekken’ of andere kwelspelen met dieren. Men hing een ton met daarin een kat aan een touw tussen twee bomen. De deelnemers aan het spelletje mochten om de beurt met een knuppel naar de ton gooien. Wie er uiteindelijk in slaagde de ton stuk te gooien, had gewonnen. Intussen had iedereen veel plezier in het krijsen van de kat die in de ton natuurlijk de grootste angsten uitstond. De dierenbescherming maakte in de loop van de 20e eeuw een eind aan dit soort vermaak.

Indianen en 'vreemde mensen'
In grotere plaatsen was het vermaak niet minder luguber. Kermisexploitanten toonden bijvoorbeeld ‘vreemde mensen’ aan het publiek: mensen met een uitzonderlijke lengte of met een misvorming. Sommige kermisklanten vertoonden tegen betaling indianen. 

Detail informatie

Naam:Katknuppelen Inventarisnummer:AA 8798 Vervaardiger:Onbekend Datering:Onbekend Plaats:De Gouw Materiaal:Fotopapier
Kermis: het is maar wat je leuk vindt 1

AA 8798: Kat knuppelen


Kermis: het is maar wat je leuk vindt 2

Gans trekken