Het toppunt van vrij zijn!

In het begin van de jaren ’60 was het aantal caravans nog erg beperkt. Mensen mochten hun caravan overal in de vrije natuur neerzetten en kamperen. De Kampioen propageerde het rijdende huisje in 1961 als ‘caravanvakantie betekent vrijheid’. Je kunt er overal mee naar toe, je kunt hem overal neerzetten, je hebt alles bij je en je hoeft nooit zorgen te hebben over onderdak.

Vooral in de tweede helft van de jaren ’60 werden caravans erg populair. De welvaart nam sterk toe en mensen kregen meer vrije tijd om erop uit te trekken. De caravan was in deze tijd populairder dan nu.

Beroemde Nederlandse caravanmerken uit de jaren ’60 zijn Kip en Otten. Beide caravanfabrikanten bouwden caravans met hefdaken. Deze caravans waren plezierig klein om mee te nemen en opgesteld boden ze door het hefdak toch voldoende stahoogte. Andere merken zijn Blanken, Paf en Gevaert. De meeste bouwers kregen het erg moeilijk tijdens de oliecrisis van 1973-1974, toen de verkoop van caravans afnam. Tegenwoordig zijn de grote en meer luxe stacaravans erg in trek. 

Detail informatie

Naam:Caravan Inventarisnummer:AA 177579 Vervaardiger:M.P. Wijdemans Datering:Juni 2007 Plaats:Nederlands Openluchtmuseum Materiaal:Digitale foto
Het toppunt van vrij zijn! 1

AA 177579


Het toppunt van vrij zijn! 2

AA 177580