Gefiguurzaagde schemerlamp

Deze schemerlamp is helemaal van berkentriplex gemaakt. De zeskantige kap bestaat uit gefiguurzaagde panelen. De achterkant van deze panelen is beplakt met een dunne rode stof. Langs de randen zijn in de panelen gaatjes gemaakt en deze zijn vervolgens aan elkaar genaaid met dun henneptouw. Onderlangs hangt lange franje. De lamp is uitgevoerd met een messing en porseleinen fitting en met katoenen kous omwonden elektriciteitsdraad.

Historie
Toen triplex rond 1920 in de mode kwam, werd het voor van alles gebruikt: brievenhouders, krantenbakken, vogelkooitjes, fotolijsten en ook lampen. Hierbij werd het berkentriplex gefiguurzaagd. De ontwerpen waren vooral in de stijlen Jugendstil, rococo en de Oosterse stijl. Deze lamp is in de Oosterse stijl uitgevoerd. Ze past binnen de Europese interesse voor de Japanse kunst tussen 1872-1941. 

Detail informatie

Naam:Gefiguurzaagde schemerlamp Inventarisnummer:NOM.49754-78 Vervaardiger:Onbekend Datering:1910-1930 Plaats:Onbekend Materiaal:Triplex, katoen, messing, porselein, hennep
Gefiguurzaagde schemerlamp   1