Diefje of smokkelfitting

Stopcontacten
Toen elektriciteit aan het eind van de negentiende eeuw in Nederland geïntroduceerd werd hadden veel woningen nog geen stopcontacten. Vooral op het platteland en in kleinere woningen waren er slechts één of twee lichtpunten aan het plafond. Met de introductie van elektriciteit wilde iedere huisvrouw zo snel mogelijk een elektrische strijkbout. Dit apparaat maakte het huishoudelijk werk een stuk makkelijker. 

Aansluitingen
Tussen 1910-1930 werd de strijkbout nog aangesloten op de fitting van de lamp. Dit gebeurde met het hier afgebeelde diefje of de smokkelfitting. In het begin brachten de energiebedrijven niet het energieverbruik in rekening, maar het aantal aansluitpunten. De prijs werd gebaseerd op het gemiddelde gebruik van een gloeilamp. Met het diefje kon je met één aansluitpunt naast verlichten ook strijken; twee voor de prijs van één. Veilig was het overigens niet. Het snoer van het apparaat hing naast of tegen de hete lamp. Dit had veel huisbranden tot gevolg. 

Detail informatie

Naam:Diefje of smokkelfitting Inventarisnummer:NOM.50243-78 Vervaardiger:Onbekend Datering:1910-1930 Plaats:Onbekend Materiaal:Porselein, messing
Diefje of smokkelfitting 1
Diefje of smokkelfitting 2
Diefje of smokkelfitting 3