Verlichting

De collectie van het Nederlands Openluchtmuseum omvat ongeveer tweeduizend lampen. Daarmee is dit één van de grootste collecties lampen van Nederland. Door de verscheidenheid aan voorbeelden van verlichting door de jaren heen is ze bovendien een heel bijzondere collectie. Daarnaast heeft ze wetenschappelijke waarde. Door de diversiteit aan lampen is de ontwikkeling en het gebruik van verlichting goed te onderzoeken.

Snotneuzen en meer
In de collectie zijn verzameld: kandelaars, snotneuzen, mechanische en niet-mechanische olielampen, koets-, stal- en scheepslantaarns, petroleumlampen, elektrische en stadsgasarmaturen. De vroegste lampen zijn van aardewerk en smeedijzer en dateren uit de late middeleeuwen. De jongste exemplaren dateren uit 1970-1980. 

Geschiedenis van de verzameling
In 1912 begon het Openluchtmuseum met het verzamelen van gesmede olielampen en lampenpitscharen. Pas na 1970 richtte het museum zich ook op elektrische lampen. De vijfhonderd elektrische lampen die het museum nu in de collectie heeft zijn allemaal na die tijd verzameld. Het Openluchtmuseum richtte zich in eerste instantie op het boereninterieur. Later verschoof die interesse naar het burgermilieu in dorpen en steden. 
Verlichting