Rondtrekkende handelaars (zeventiende en achttiende eeuw)

Van 1600-1800 was er sprake van een enorme hoeveelheid migranten ten opzichte van het aantal bewoners in Nederland. De rondtrekkende handelaars kwamen om economische redenen naar Nederland.

Deze marskramers verkochten een groot assortiment buitenlandse producten, die zij meestal op hun rug droegen. Zo kwamen onder andere meubelbeslag, messen en gereedschappen uit Engeland, of textiel en keramiek uit Duitsland. Klokkenmakers uit het Zwarte Woud maakten in de winter klokken. Sommigen kwamen ze 's zomers verkopen, maar de meeste klokkenmakers lieten de verkoop over aan gespecialiseerde handelaren. De handel met de Oriënt en Azië bracht onder andere zijde en wollen tapijten naar ons land. Ook het Oosters fenomeen van het koffiehuis werd hier overgenomen. Tegenwoordig is het Oosters tapijt op tafel niet meer weg te denken uit het, nu als zeer Nederlands ervaren, bruine café. 

Detail informatie

Naam:Marskramersmand Inventarisnummer:NOM.39729-70 Vervaardiger:J. Modderkolk Datering:Onbekend Plaats:Beekbergen Materiaal:Rotan, teenhout
Rondtrekkende handelaars (zeventiende en achttiende eeuw) 1

Marskramersmand NOM.39729-70


Rondtrekkende handelaars (zeventiende en achttiende eeuw) 2

Klok N.25319


Rondtrekkende handelaars (zeventiende en achttiende eeuw) 3

Voorbeeld van een kruik van de marskramer NOM.34830-63