Politieke en religieuze vluchtelingen (zeventiende en achttiende eeuw)

Een belangrijke groep immigranten waren de politieke en religieuze vluchtelingen, zoals Joden, Hugenoten en Protestanten. Zij kwamen vooral uit het tegenwoordige België en uit Frankrijk. Dit waren naast geleerden, politici, schrijvers of filosofen, ook kunstenaars en handwerkslieden. Met name vanwege hun kennis en vakmanschap werden zij met open armen in Nederland ontvangen. Zij bouwden hun eigen kerken of synagogen en droegen bij aan de culturele ontwikkeling.

De eerste afbeelding is afkomstig uit de encyclopedie van Diderot en Alembert. In de encyclopedie werd alle kennis van die tijd vastgelegd, in woord en beeld. Zo ook over het handwerk en de ambachten van bijvoorbeeld de passementmaker (=borduursel, omzoming) of de letterzetter en drukker. Deze encyclopedie is wel het beroemdste werk uit de tijd en in de geest van de Verlichting. Vanaf 1750 tot circa 1776 werkten beide filosofen aan de uitgave, die formeel al in 1758 werd gecensureerd en verboden. In 1773 reisde Diderot door de Republiek der Nederlanden - een land dat beroemd was om haar tolerantie en Verlichting - en schreef hierover zijn Voyage de Hollande.

Detail informatie

Naam:Foto van passementmaker in encyclopedie Inventarisnummer:AA 179775 Vervaardiger:M.P. Wijdemans Datering:2010 Plaats:Nederlands Openluchtmuseum Materiaal:Digitale foto
Politieke en religieuze vluchtelingen (zeventiende en achttiende eeuw) 1

AA 179775 Passementmaker

Politieke en religieuze vluchtelingen (zeventiende en achttiende eeuw) 2

NOM.49795-78 Jad, een bladwijzer die in de synagoge werd gebruikt tijdens het voorlezen uit de Thora.

Politieke en religieuze vluchtelingen (zeventiende en achttiende eeuw) 3

PR.6276 Prent van de Lutherse kerk te Amsterdam